Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 3, 1-10, Lk 24, 13-35

Včera doobeda mi volal päťkrát jeden známy.

Keďže som bol s deťmi na ľade, zavolal som mu po návrate. Referoval mi, že čítal o tragickom úmrtí v mojej rodnej dedine. Pýtal sa, či o tom niečo viac viem. Keďže mi dosť často volá a pýta sa na novosti, uvažujem prečo to chce vedieť, prečo ho to zaujíma. Na nič vysvetľujúce som neprišiel. Neviem prečo vždy kupuje aspoň dvoje novín, prečo sa vždy pýta: Čo nové? Ani to nejako nehodnotím. Ani neviem, či je dobré, že som sa na tragédiu nepýtal. Iba som sa pomodlil za zomrelého a za rodinu, aby to zvládli.

Dnes sme v evanjeliu počuli: V ten deň išli dvaja z Ježišových učeníkov do dediny zvanej Emauzy, ktorá bola od Jeruzalema vzdialená šesťdesiat stadií, a zhovárali sa o všetkom, čo sa prihodilo. Nešlo tu o zvedavosť o nejaké novoty. Hovorili čo ich bolelo, s čím si nevedeli poradiť. Boli Ježišovými učeníkmi a cítili sa sklamaní, ubolení. Možno sa vracali domov, možno mysleli na hanbu, keď im súkmeňovci budú vyhadzovať na oči, že naleteli na podvodného učiteľa. Uvažovali a hovorili čo sa stalo s Ježišom Nazaretským, ktorý bol prorokom, mocným v čine i v reči pred Bohom aj pred všetkým ľudom; ako ho veľkňazi a poprední muži dali odsúdiť na smrť a ukrižovali. A oni dúfali, že on vykúpi Izrael.

O tom sa nedalo nehovoriť! To nebola zvedavosť, to bol zmysel ich života.

Vidieť to aj z toho, že po spoznaní Pána Ježiša si povedali: „Či nám nehorelo srdce, keď sa s nami cestou rozprával a vysvetľoval nám Písma?“

A naplnilo ich to radosťou a energiou. Zo zadumaných a ubolených mužov sa stali ľudia plní energie. A ešte v tú hodinu vstali a vrátili sa do Jeruzalema. Tam našli zhromaždených Jedenástich a iných s nimi a tí im povedali: „Pán naozaj vstal z mŕtvych a zjavil sa Šimonovi.“ Aj oni porozprávali, čo sa im stalo cestou a ako ho spoznali pri lámaní chleba.

Sú „správy“ a správy. Niečo môžeme prehliadnuť, niekedy musíme premôcť zvedavosť a sústrediť sa na podstatné! A vieme čo to je!

Turzovka, 20.4.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.