Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 42, 1-7, Jn 12, 1-11

Dostal som otázku, prečo niektoré hriechy voláme hlavnými hriechmi a či sú najväčšie?

Začnem odzadu. Nie sú najväčšie. Za tie sa považujú „donebavolajúce hriechy“ (tie sa dejú na Ukrajine i inde vo vojnách a nielen počas nich). Hlavné hriechy sú pomenované preto tak, lebo sú zdrojom, či koreňom ďalších hriechov. Napríklad lenivosť je „drobnosť“, ale môže prerasť do veľkého hriechu, až k odmietnutiu Pánovho hlasu, ktorý nás v nedeľu pozýva do Božieho domu, do Pánovho spoločenstva.

U Judáša hlavným hriechom mohlo byť lakomstvo. Kritizuje pomazanie nôh Pánu Ježišovi. Čítame: Tu jeden z jeho učeníkov, Judáš Iškariotský, ktorý ho mal zradiť, povedal: „Prečo nepredali tento olej za tristo denárov a nerozdali ich chudobným?“ Lenže to nepovedal preto, že mu šlo o chudobných, ale že bol zlodej. Mal mešec a nosil to, čo doň vkladali. Lakomstvo prerastalo v krádež potom v zradu.

Čo bolo hlavným hriechom farizejov a zákonníkov? Možno pýcha, lebo strácali pozície lídrov národa. Cítili sa byť na vedľajšej koľaji a to nemohli zvládnuť. Hriech sa množí: Veľké množstvo Židov sa dozvedelo, že je v Betánii, a prišli nielen kvôli Ježišovi, ale aby videli aj Lazára, ktorého vzkriesil z mŕtvych. A veľkňazi sa rozhodli, že zabijú aj Lazára, lebo preň mnohí Židia odchádzali a uverili v Ježiša. Prejavuje sa tu zloba hriechu, jeden plodí ďalšie.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 11.4.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.