Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Múd 2, 1a. 12-22, Jn 7, 1-2. 10. 25-30

Prívlastok „bezbožní“ znie pejoratívne.

Ešte horšie vyznieva slovo „bezbožník“. Za totality sa nesmelo používať aby sa neurazili ateisti. Hoci v preklade je to „bez Boha“, teda bezbožník. V Starom zákone sa nachádza 44 x. V Novom zákone sa nachádza raz, keď Peter káže po zoslaní Ducha svätého: „A vy ste ho, vydaného podľa presného Božieho zámeru a predvídania, rukami bezbožníkov pribili na kríž a zavraždili“. (Sk 2:23).

Etymológia slova je zjavná. Bezbožník je človek bez Boha. My sa považujeme za zbožných. Teda žijeme s Bohom. Čo by to malo byť? Pomôžme si prvým čítaním z Knihy múdrosti. V prvej vete sme počuli: Bezbožní hovoria vo svojom zvrátenom zmýšľaní: „Číhajme na spravodlivého, lebo nám je na ťarchu. Stavia sa proti nášmu správaniu, vyčíta nám prestupovanie zákona... V tomto kontexte bezbožník je ten, kto číha na spravodlivého lebo ho vyrušuje v hriešnom živote. Je ako soľ na ranu.

Opačne: Byť zbožný znamená vedieť sa tešiť z spravodlivosti iných, vedieť prijať kritiku. Dobro (spravodlivosť) iných nás motivuje k lepšiemu životu.

Pozor, bezbožný môže byť aj „zbožný“ človek. Videli sme to u súčasníkov Pána Ježiša. Išli do chrámu na sviatky Stankov, išiel aj Ježiš no nie verejne, lež akoby potajomky, lebo ho chceli zabiť. Dokonca v chráme ho chceli chytiť, ale nik nepoložil naň ruky, lebo ešte neprišla jeho hodina.

Vychádza to tak, že byť zbožný, znamená byť spravodlivý k ľuďom.

Turzovka, 1.4.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.