Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Est 4, 17n. p-r. aa-bb. gg-hh, Mt 7, 7-12

Kráľovná Ester v smrteľnom nebezpečenstve, ktoré hrozilo jej národu, hľadala útočište u Pána.

Neostávalo jej len sa modliť. Ako si vzbudzovala dôveru v Boha? Padla na zem so svojimi služobnicami a od rána až do večera sa modlila: Počula som čítať z kníh mojich predkov, Pane, že ty až do konca zachraňuješ všetkých, čo sa ti páčia, Pane.

Dôveru v niečo a v niekoho si človek musí nejako vybudovať. Ester si ju budovala „z kníh predkov“. Dôvera v Boha z kníh predkov sa po skončení nebezpečenstva pretavila v osobnú skúsenosť.

A niet nad osobnú skúsenosť. Veľkú časť môjho kňazského života som prežil v totalite. Niektorí kresťania si nedali zobrať vieru a sami tvrdili: „Mne vieru nik nezoberie. Mňa nik nepresvedčí, že Boh nie je“. Mali osobnú skúsenosť ako im Pán Boh pomáhal.

 Ako získať osobnú skúsenosť? Ako Ester z „kníh predkov“ - Biblie. Ale musíme ísť ďalej. Pomáha nám v tom Pán Ježiš, ktorý nám dnes povedal: je medzi vami človek, čo by podal synovi kameň, keď ho prosí o chlieb? Alebo keby pýtal rybu, čo by mu dal hada? Tu už nastupuje aj rozum, ktorý nám hovorí, že otec je dobrý, prečo by nebol Boh, ktorý dobrotu vpísal do srdca človeka.

Čo ak človek nemá skúsenosť dobroty človeka? Tu musí tvrdo nastúpiť „chladný rozum“. Hľadať viac dobro v okolí a hľadať pramienky dobra aj vo svojom srdci. A pripomínať si Pánove slova: Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojim deťom; o čo skôr dá váš Otec, ktorý je na nebesiach, dobré veci tým, čo ho prosia..

Turzovka, 10.3.2022




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.