Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Pt 5, 1-4, Mt 16, 13-19

Katedra nám pripomína niečo vznešené a múdre.

Možno sa preto nesluší písať takto naivne, ale: Líška vbehla do kurína, sliepky sa síce rozbehli, ale nemala problém uloviť si ich. Vbehla aj medzi husi. Tie na čele s gunárom začali na líšku útočiť a štípať ju. Líška so zveseným chvostom ustúpila.

Viem, hovorí sa „hlúpa hus“, ale mohli by sme sa od nich učiť. Koľko povzbudení a poučení nachádzame od divokých husí.

Zamysleli ste sa prečo divoké husi lietajú v tváre písmena „V“? Ako v správaní všetkých živočíchov, Stvoriteľ, aj tu mal dobrý dôvod, aby husi obdaril práve takýmto darom. Keď hus zamáva krídlami, vytvorí sa vzdušný prúd dvíhajúci hus letiacu za ňou.

V kŕdli v tvare véčka celá skupina prejde až o 71 % dlhšiu cestu, ako keby leteli každá sama! Akonáhle hus opustí formáciu, pocíti akoby ju ťahalo k zemi ťažké závažie a hneď sa vráti ku skupine.

Rovnako ako husi, aj ľudia, ktorí spolupracujú a idú jedným smerom, dostanú sa rýchlejšie k cieľu, ako tí čo to skúšajú osamotene. A už sme pri Cirkvi a potrebe aby mala hlavu – a to si dnes pripomíname.

Ak sa vedúca hus unaví, zaradí sa na koniec kŕdľa a na jej miesto sa posunie iná.

Keby ľudia mali toľko rozumu ako husi, prišli by na to, že ich úspech je v spolupráci, striedavo by robili ťažkú prácu a zdieľali by ťažkosti vedúcich. A už sme pri potrebe spolupracovať v Cirkvi - a možno aj pri aktuálnej synodalite.

Husi letiace na konci povzbudzujú tie letiace vpredu. Povzbudzujú, nie je to šomranie, alebo kritizovanie – a už sme pri potreba nie kritizovať, ale povzbudzovať.

Ak hus onemocnie, zraní sa, dve sa oddelia od kŕdľa a pomáhajú jej, chránia ju. Zostanú, kým nebude schopná letu, alebo nezahynie. Potom sa vydajú na cestu. Buď dobehnú svoju skupinu, alebo sa pridajú k inej. A už sme pri charite, ktorú Cirkev praktizuje.

Dnešný sviatok hovorí o tom, že Peter a jeho nástupcovia, rímski biskupi, sú darom pre nás a ďakujeme za to.

Takže nemusíme byť individualisti, máme tu česť byť v Cirkvi.

Domnievam sa, že žiaden kresťan nemusí mať komplexy, že je hlúpou husou a stádovitý ako ovce. To sa teraz dosť často vyčíta. Usmejme sa, nie sme (hlúpe) sliepky!

Turzovka, - Dom sv. Jozefa, 22.2.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.