Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sam 24, 3-21, Mk 3, 13-19

V týchto dňoch ukončili výber hokejovej reprezentácie na olympijské hry.

Niektorí experti, tréneri i hráči vyjadrili nespokojnosť. Vybrať niekoho, vylúčiť, je nočná mora trénerov, ale aj vedúcich pracovníkov. A nielen ich. Podobné problémy majú napríklad i rodičia, keď robia testament. Ak ste boli v takej pozícii, viete aké je to ťažké.

V tej situácii bol aj Pán Ježiš. Dnes sme počuli: Ježiš vystúpil na vrch, povolal k sebe tých, ktorých sám chcel, a oni prišli k nemu. Vtedy ustanovil Dvanástich. Ježiš si totiž k sebe zavolal niektorých svojich učeníkov, aby z nich urobil najbližšiu skupinu svojich spoločníkov. Dal im poslanie, teda konkrétne úlohy, ktoré mali plniť. Nevysvetľuje prečo vyvolil práve týchto, ani musí vysvetľovať. 

Z akým účelom ich vyvolil? Evanjelista konštatuje: aby boli s ním a aby ich posielal kázať s mocou vyháňať zlých duchov. Prvou úlohou bolo, aby boli s ním, sprevádzali ho. Potom nasledovalo kázanie a vyháňanie zlých duchov.

Ich primárnym poslaním teda nie je robiť nejaké úžasné veci, ale sprevádzať Ježiša. Niekto by sa mohol opýtať na dôležitosť takéhoto poslania – je sprevádzanie Ježiša také dôležité? Potreboval ľudskú spoločnosť? Asi nie. Ježiš ako človek žiadal ich prítomnosť iba na Olivovej hore.

V každom prípade sprevádzanie Ježiša, pomáha apoštolom učiť sa, dozrieť pre poslanie.

Vráťme s k problému výberu. Boli ostatní ochudobnení? Dá sa predpokladať, že nie. Vieme, že Matej ktorý tam bol, nezatrpkol a bol povolaný do spoločenstva Dvanástich po Ježišovom nanebovstúpení. Ostatným dal Boh tiež svoju cestu spásy. A byť medzi Dvanástimi, nakoniec nebola istota spásy. Viď Judáš.

Boh nás povoláva každého osobitne a svojim jedinečným spôsobom. Dôležite je, aby sme boli s ním. Potom dostaneme úlohy a potom ich aj zvládneme.

Turzovka, 21.1.2022 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.