Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rímsky biskup, ktorý je najvyšší predstaviteľ Katolíckej cirkvi a zároveň najvyšší predstaviteľ štátu Vatikán dostal meno „Pápež“.

Súčasným, 266. pápežom Katolíckej cirkvi je, ako vieme, František.

Slovo pāpa znamená „otec“ K nám prišlo zo slova strednej hornej nemčiny znejúceho bābes(t) (pápež), ktoré pochádza z latinského slova papa (význam: otec,), ktoré pochádza z gréckeho slova παπάς – papas resp. staršie πάππας - pappas (význam: tato, otec).

Medzi ďalšie pápežské tituly patria pastor pastorum (pastier pastierov), Romanus alebo Summus pontifex (rímsky alebo najvyšší kňaz), Pontifex maximus (veľkňaz), Od pápeža Gregora Veľkého - Servus servorum Dei (služobník Božích služobníkov) alebo Universalis papa (generálny otec).

V ostatnom čase sa v médiách viac používa slov Svätý Otec. Pomenovanie „Pápež“ ako by sa stávalo pejoratívnym. Ako by sme však napríklad volali dnešného oslávenca, vôbec svätých pápežov? Svätý otec svätý Ján Pavol II.? Aj pri sv. omši používame pomenovanie pápež.

Keďže niektorí pápeži dostali najvznešenejší titul „svätý“, vidíme, že nie každý pápež je svätý. Ako každý kresťan aj on musí bojovať o svoje miesto v Božom kráľovstve.

Tešíme sa, že žijeme v dobe veľkých, priamo svätých pápežov. 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.