Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Zach 2, 5-9. 14-15d, Lk 9, 43b-45

V seminári nám predstavení často prízvukovali potrebu obety, čo sa teraz „nenosí“.

My sme sa s tou ich snahou často vysporiadavali všelijako. Napríklad i takto: V jedálni sme všetci v tichosti čakali na modlitbu pred jedlom. Bohoslovec Krištof niesol horúcu misu s polievkou a vzdychá: Za misie, za misie... Ktovie nakoľko to bola obeta? Jedno je isté, že slová predstavených mal priam v podvedomí.

Ježiš mal stále na mysli svoju celoživotnú obetu. Viackrát o nej hovoril a predpovedal ju: Dobre počúvajte a zapamätajte si, čo vám poviem: Syn človeka bude vydaný do rúk ľudí.“

Predpoveď sa splnila. Ježišove utrpenie a smrť spôsobili i naše hriechy. Preto za hriechy naše i hriechy iných, máme vedome prosiť Ježiša o odpustenie a konať za hriechy pokánie. Peter v prvej kázni povedal: „A vy, ste ho, vydaného podľa presného Božieho zámeru a predvídania, rukami bezbožných pribili na kríž a zavraždili.“ (Sk 2,23)

Aký máme postoj k obete? Pracujeme na sebe, aby sme boli človekom obety? Čo nám v tejto oblasti zatiaľ robí ťažkosti a čo už nie? Stať sa a byť človekom obety je Kristova výzva k nám. Odprosovať, uzmierovať, naprávať chyby, učiť láske, vychovávať k pravde, dávať nádej si vyžaduje mnoho obetí. Jednotlivo i spoločne sme Ježišom vyzvaní k obetám - tak za svoje ako aj hriechy iných. Nemôžeme sa sťažovať, že príležitosti a prostriedkov máme málo. Obeta by sa nemala odkladať. Obetí sa Ježišovým priateľom nepatrí vyhýbať. A nezabúdajme, že je to len a len pre naše dobro i iných, pre ktorých niečo robíme. 

Aj my sme vydaní do rúk ľudí (či pre ľudí?), či si to uvedomujeme alebo nie. Náš život má zmysel vtedy, keď s ochotou prinášame obety. Obeta je často tajomstvom. Príklad svätých čiastočne toto tajomstvo odhaľuje.

Návrh: Zvážim a prehodnotím výzvu Ježiša „byť človekom obety“.

Turzovka, 25.9.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.