Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ag 1, 1-8, Lk 9, 7-9

Každý človek má nejaké to svedomie.

Napísal som „nejaké to“, lebo nie vždy ho má správne formované. Mnohí si ho všelijako zdeformujú a sú vraj ľudia „bez svedomia“. Ak je to tak, potom je to patologický stav.

Mnohým sa svedomie začne prebúdzať po čase a hryzie ich. Určite to tak bolo aj u Herodesa. Navyše keď počul o všetkom, čo sa dialo, a bol v rozpakoch, lebo niektorí hovorili: „Ján vstal z mŕtvych,“ iní: „Zjavil sa Eliáš,“ zasa iní: „Vstal z mŕtvych jeden z dávnych prorokov.

Ako reagoval Herodes?  Povedal: Jána som dal ja sťať. Kto teda je ten, čo o ňom počúvam také veci?“ A chcel ho vidieť.

Herodesove svedomie formoval Ján Krstiteľ keď mu hovoril: „Nesmieš žiť s manželkou svojho brata!" (Mk 6:18) Zdá sa, že mu vtedy svedomie ako-tak fungovalo, aj keď dal Jána uväzniť, „vedel, že je to muž spravodlivý a svätý, preto ho chránil. Keď ho počúval, býval vo veľkých rozpakoch, a predsa ho rád počúval. (Mk 6:20). Lenže podľahol zvodom Herodiady a jej dcéry a Jána dal sťať. ( Mk 6:21- 28)

Herodes miesto formovania svedomia si nakoniec svedomie tak zahubil, že dokonca niektorí farizeji upozorňovali Pána Ježiša: "Odíď odtiaľto, lebo Herodes ťa chce zabiť." (Lk 13:31) Keď sa Ježiš chcel zbaviť zodpovednosti za smrť Ježiša a poslal ho k Herodesovi, on „ so svojimi vojakmi ním opovrhol, urobil si z neho posmech, dal ho obliecť do bielych šiat a poslal ho nazad k Pilátovi“ (Lk 23:11).

Herodes pokračoval v zločinnom konaním. Po Ježišom odchode do neba prenasleduje kresťanov. Skutky apoštolov konštatujú: „V tom čase kráľ Herodes položil ruky na niektorých príslušníkov Cirkvi a mučil ich. Jánovho brata Jakuba zabil mečom“. (Sk 12:1-2)

Nečudo, že Pán Ježiš varoval apoštolov pred počínaním Herodesa: "Dajte si pozor a chráňte sa kvasu farizejov i kvasu Herodesa!" (Mk 8:15)

Že sa dá ubrániť takýmto postojom (potláčaniu svedomia) svedčí aj to, že v „antiochijskej cirkvi boli prorokmi a učiteľmi Barnabáš, Simeon, ktorého volali Niger, Lucius z Cyrény, Manaen, ktorý bol vychovaný s tetrarchom Herodesom, a Šavol. (Sk 13:1) A tiež nasledujúca poznámka Lukáša, že Ježišovi „vypomáhali ženy zo svojich prostriedkov“ a medzi nimi bola aj Jana, žena Herodesovho správcu Chúzu, (Lk 8:3). Takže aj v prostredí, kde sa nežije podľa svedomia, je možné vychovať si svedomie ako sa to podarilo Manaenovi a Jane.

Staškov, 23.9.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.