Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Kol 1, 24 – 2, 3, Lk 6, 6-11

Opýtal som sa farníčky, ktorá bola včera na sv. omši, čo si zapamätala z druhého čítania.

Bol som prijemne prekvapený; opýtaná farníčka si ho pamätala a dokonca povedal k tomu aj svoj postreh o tom, aké chybné môže byť posudzovanie podľa vonkajšku.  

V záplave množstva myšlienok by sme ho mohli nevšimnúť, preto pripomínam. Jakub (málo od neho čítame) nám napísal: „Ak príde na vaše zhromaždenie muž so zlatým prsteňom a v skvostnom rúchu a príde aj chudobný v chatrnom odeve a vy si všimnete toho, ktorý je oblečený do nádherného rúcha, a poviete: „Ty sa posaď pekne tu!“, ale chudobnému poviete: „Ty si staň tam, alebo si sadni k mojej podnožke!“, vari nerobíte rozdiely medzi sebou a nestali ste sa zlomyseľnými sudcami?!“

Niečo podobne môžeme nájsť v dnešnom evanjeliu: V sobotu vošiel Ježiš do synagógy a učil. Bol tam človek, ktorý mal vyschnutú pravú ruku. A zákonníci s farizejmi naň striehli, či v sobotu uzdraví, aby ho mali z čoho obžalovať. Koho farizeji sledovali? O muža s vyschnutou rukou sa nestarali, zatiaľ Ježiša si všímali detailne. Nie však preto, že ho považovali za významnú osobu, ale chceli ho obžalovať.

Dôležité je však to, koho si všíma Pán Ježiš. Pripomeňme si to: Pán Ježiš povedal chorému: „Vstaň a postav sa do prostriedku!“ Jeho dal do stredu a povedal mu: „Vystri ruku!“ On to urobil a ruka mu ozdravela.

Ježiš sprítomňuje Nebeského Otca a ukazuje, že koho ľudia odsúvajú, ten je stredobodom Božieho záujmu. Boha priťahujú ľudia v núdzi Mnohí ste rodičia. Ktoré dieťa máte viac vo svoje starostlivosti? Prirodzene to, ktoré potrebuje pomoc. To robí samozrejme aj Boh – Otec. Takže: Nemusíme sa cítiť odstavení a správajme sa rovnako aj my k „odstaveným“!  

Preto je potrebné, aby sme zmenili zmýšľanie, postoje k ľuďom. Na prvom mieste nemá byť človek „so zlatým prsteňom a v skvostnom rúchu“, ale „chudobný v chatrnom odeve“. Je to symbolické vyjadrenie, ale vieme o čo ide.

Turzovka, 6.9.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.