Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Kol 1, 1-8, Lk 4, 38-44

Keď politik začína svoju kampaň, alebo niekto preberá úrad, predstaví sa a povie svoj program.

Keď Ježiš začal účinkovať vo svojom rodisku v Nazarete tiež predstavil seba i svoj program. Zacitoval proroka Izaiáša: „Duch Pána je nado mnou, lebo ma pomazal, aby som hlásal evanjelium chudobným. Poslal ma oznámiť zajatým, že budú prepustení, a slepým, že budú vidieť; utláčaných prepustiť na slobodu a ohlásiť Pánov milostivý rok.“ A dodal: „Dnes sa splnilo toto Písmo, ktoré ste práve počuli.“

Vyhlásil sa tým za Mesiáša a načrtol, že jeho evanjelium (Radostná zvesť) spočíva v oslobodzovaní. Hneď začal ľudí oslobodzovať od zlého ducha i chorôb. Zaznelo to aj v dnešnom evanjeliu. Uzdravil Petrovu testinú a z mnohých vychádzali aj zlí duchovia a kričali: „Ty si Boží Syn.“ On im pohrozil a nedovolil im hovoriť, lebo vedeli, že on je Mesiáš. Paradox; Ježiš oslobodzoval, tým že nútil zlých duchov. V niektorých prípadoch totiž Boh dovolí zlému duchu spútať človeka natoľko, že je jeho otrokom. To preto, aby nám ukázal na výstrahu pôsobenie Zlého a ukázal svoju moc.

My našťastie nie sme spútaní Zlým a preto sa musíme sami oslobodzovať. Toto „samooslobodzovanie“ je však podmienené spoluprácou s Ježišom.

Pri uzdravovaní tela je potrebné, aby sme sa nielen modlili, ale pre zdravie aj niečo robili. Mnohí napríklad pokúšajú Boha tým, že hovoria: Nebudem sa očkovať, dodržiavať opatrenia, Pán Boh mi pomôže. Je to pokúšanie, ktorým prešiel aj Pán Ježiš na začiatku účinkovania. Čítame: Potom ho diabol vzal do svätého mesta, postavil ho na vrchol chrámu a vravel mu: "Ak si Boží Syn, vrhni sa dolu, veď je napísané: 'Svojim anjelom dá príkaz o tebe a vezmú ťa na ruky, aby si si neuderil nohu o kameň.'" Ježiš mu povedal: "Ale je aj napísané: 'Nebudeš pokúšať Pána, svojho Boha. (Mt 4,5-7, podobne Lk 4,9-12)

Nikomu z vás nenapadne skákať z veže s tým, že vás zachránia anjeli, prečo tak robíte pri ochrane zdravia.

Ako vyháňať zlo z nás? Rázne - ako Pán Ježiš. Nemať ducha sveta, ktorý hľadá seba. Mať Ježišovho ducha znamená premáhať sa, nehľadať seba!

Turzovka, 1.9.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.