Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sdc 2, 11-19, Mt 19, 16-22

Ukazuje sa, že prikázania môžete poznať, dokonca ich dodržiavať a pritom ostať smutní.

Za Ježišom prišiel mladík s otázkou: „Učiteľ, čo dobré mám robiť, aby som mal večný život?“ Ježiš ho vyzýva, aby dodržiaval prikázania. Mladík mu povedal: „Toto všetko som zachovával, čo mi ešte chýba?“

Ježiš mu vravel: „Ak chceš byť dokonalý, choď, predaj, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma!“

Keď mladík počul toto slovo, odišiel smutný, lebo mal veľký majetok.

Ostal sám. Neprijal Ježišovu ponuku ísť s ním životom. Tu sa nám môžu vynárať tváre mnohých ľudí, ktorí sa zúčastňujú sv. omši, modlia sa, plnia si svoje náboženské povinnosti a sú smutní. Existuje u nich obrad, existujú liturgické činnosti, celá vonkajšia obálka a to je všetko.

Príbeh mladíka môže byť aj našim obrazom; prídeme k Ježišovi, stojíme pred ním, začneme sa k nemu modliť, sme na rôznych obradoch, ale pritom sa nesústredíme na to, čo nám chce povedať, ale sústreďujeme sa na seba. Dôležitejšie je to, čo máme, o čo sa každý deň staráme a o čo nechceme prísť... ani v modlitbe. Často premýšľame o svojich záležitostiach, rovnako ako mladý muž z evanjelia.

Možno by stálo za to, opýtať sa na zdroj nášho smútku a radosti. Aké je to bohatstvo, o ktoré sa staráme viac ako o vzťah s Bohom, alebo aj ľuďmi? Nevzďaľujú nás veci od ľudí? Prosme aby sme objavili skutočný poklad, ktorý dáva radosť, akú nemôže dať žiaden pozemský poklad: priateľstvo s Bohom.

Sv. Ignác z Loyoly povedal: „Je veľmi málo ľudí, ktorí si uvedomujú, čo by s nimi Boh urobil, keby mohol formovať ich duše, keby sa premohli a úplne sa odovzdali Kristovi“. Akí šťastní by mohli byť, koľkých obšťastňovať. Ignác prijal milosť úplného odovzdania sa Bohu a verne s ňou spolupracoval. Nebola to ľahká cesta, ale dokázal úžasné veci.

Mladík dodržiaval prikázania, ale nebol tam, kde mal byť – kde bolo jeho šťastie. Šťastie hľadal úplne niekde inde.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 16.8. 2021

 Pozrite tiež: 

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/413-pondelok-20-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2662-pondelok-20-tyzdna-20




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.