Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Čo táto žena všetko postíhala a čím bola?!

Manželkou, matkou, rehoľníčkou. Každý človek má toho dosť; má viac povolaní, práce, poslaní. Mať však titul „patrónka Európy“, to má okrem nej len päť osôb.

Pojem patrón má veľa významov. Z pohľadu dnešnej témy by mohol znamenať, že sv. Brigita je pre nás ochrankyňa, ale i vzor. Naše príslovie hovorí: Bez patróna ani do neba neprídeš. V civilnom živote hovorí o protekcii, v náboženskom o tom, že sa za nás prihovára. Spisovateľ Jégé píše: Alojz, môj patrón, ma neopustí. 

A keďže dnešná oslávenkyňa je patrónka Európy, znamená to, že nás ochraňuje a je našim vzorom. Tu však neplatí nejaký „automatizmus“. Dôraz by sme mohli položiť na „vzor“. V čom je vzorom pre európskych politikov (patria k nim aj naši)? Ale to strieľame vysoko! A to by bolo len posudzovanie. Dôležité je položiť si otázku: V čom je sv. Brigita, vzorom pre mňa?!

Turzovka, Kelčov, 23.7.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.