Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hora Karmel sa nachádza v Palestíne.

Prorok Eliáš tu kedysi bojoval s kráľom, veľmožmi a ľudom proti odpadu Izraelitov od pravej viery. V 12. storočí po Kristu sa niektorí pustovníci utiahli na tento vrch. Neskôr z nich vznikla rehoľ­ná spoločnosť karmelitánov pod ochranou Panny Márie.

VÝSTUP NA VRCH DOKONALOSTI

Ku Stredozemnému moru sa tiahne malebné pohorie Palestíny Karmel. Tu kedysi Eliáš uctil svojho Boha vierou, lebo na jeho prosbu bol potupený pohanský bôžik Bál pred kráľom Achabom. Tu tento Boží muž videl, ako sa z mora dvíha biely oblak, ktorý vystupoval vysoko nad horu Kar­mel. Tento vydal potom požehnaný dážď na jeho prosbu. Podľa výkladu Otcov, svätého Epifána a iných, týmto obla­kom je pre nás najsvätejšia Panna, Matka Spasiteľa.

Preto aj v Novom zákone tiahli na túto horu pustovníci, ktorí tu chceli slúžiť Bohu. Medzi nich patrí i rytier Bertold, ktorý urobil sľub, že ak vyviazne zo zajatia Saracénov, zasvätí svoj život ako «Rytier Matky Božej» pustovníctvu. Slovo dodržal. Pri Eliášovej jaskyni našiel si svoju a tu sa oddal životu modlitby. Čoskoro sa k nemu pridružili aj iní, a tak vznikla družina Karmelských pustovníkov. Bratia tejto družiny si vytýčili za cieľ mimoriadnu úctu k Rodičke Božej. Prostriedkami im bola krajná chudoba, prísna disciplína, pôsty, mlčanie a ručná práca.

Neskôr sa museli rozísť pre neustále prenasledovanie. Prišli do Anglicka a Francúzska. Tu im Matka Božia chysta­la generálneho predstaveného, ktorého si formovala sama za 30 rokov v kmeni stromu. Bol to Šimon Štok, ktorý ako dvanásťročný opustil otcovský dom a za bydlisko si našiel v pustatine strom. Tu žil za 30 rokov v prísnom pokání a v neustálych chválach na Matku Božiu, skrze ktorú sme dostali Spasiteľa. Neustále nazeral na toto hlboké tajomstvo: Ježiš a Mária, Mária a Ježiš! Jeho si Matka Božia vyvolila, aby úctu, ktorú jej vzdával po 30 rokov, sám zverejnil do celého sveta. Tajomným spôsobom mu naznačila, že do krajiny prišli karmelitáni. Mal ísť k nim a pridružiť sa k nim ako jeden z nich. Stal sa šiestym generálom rádu. Pomenovali ho «Štokom», lebo vyrástol v kmeni stromu; sám bol kmeňom rádu. Raz sa mu zjavila najsvätejšia Panna a podávala mu škapuliar so slovami: «Vezmi toto rúcho. Je to znak spásy, záruka pokoja a večného záväzku; kto v tomto rúchu zomrie, neokúsi večný oheň.»

Šimon nemal od tých čias väčšej túžby, ako šíriť tento svätý škapuliar. Ako vetev ich rádu utvorilo sa Bratstvo Panny Márie Karmelskej. Do tohto Bratstva môžu vstúpiť všetci bez rozdielu stavu, vzdelania a veku.

Pápež Pius X. dovolil, aby členovia miesto škapuliara z látky nosili medailónku, ktorá má na jednej strane obraz Božského Srdca, na druhej strane obraz Panny Márie Boho­rodičky ako podáva svätý škapuliar. Potiaľ dejiny svätého škapuliara.

Čo to znamená dnes pre nás, kresťanov veku dvetisíc? Ak správne chápeme svätý škapuliar, tak iste nie je a nikdy nebude pre nás takzvaným «talizmanom».

Nosenie škapuliarskej medaily bude pre nás výzvou vystúpiť na vysoký vrch dokonalosti, ktorým je Kristus, ako sa to modlíme dnes v omšovej kolekte.

Panna Mária sa nám tu ponúka za Sprievodkyňu pri výstupe, aby sme nezblúdili alebo sa nezrútili do priepasti falošnej dokonalosti: nikoho som nezabil, nezbíjam, nekradnem, každému dám pokoj!

To je všetko pekné, brat-sestrička! Náš Pán bude od nás požadovať aj výťažok z hrivien, talentov, aj veľké po­zitívum.

«Čo ste neurobili jednému z mojich najmenších, ani mne ste neurobili...» Teda chce aj úrodu dobrých skutkov, nielen chrániť sa negatívov! A tu ruku na srdce! Urobili sme blížnym všetko, čo od nás čakal Pán? Koľko dlhujeme blízkym i tým vzdialeným?

Toto je ten Vrch-Kristus, ktorý nás čaká v bratoch.

Vystúpiť ku Kristovi, ktorý je v trpiacom, opustenom, hladnom, nezaodetom človekovi, nie je ľahké.

Matka Ježišova nás čaká, ponúka sa nám, že nám po­môže. Chyťme sa tejto ponuky, ktorá je v členstve svätého škapuliara. Patriť do Bratstva karmelských členov, zna­mená patriť medzi mariánskych odvážnych ctiteľov. To sú tí, čo sa nezľakli najvyššej dokonalosti, to sú tí, čo chcú bez miery milovať Boha a ľudí.

Všetko je možné tomu, kto sa zveril tej, ktorá priviedla Boha z neba k nám.

Keď dokázala pomôcť najsvätejšiemu Synovi Božiemu, akože by sklamala nás — jeho bratov, jeho sestry!

Preto: Späť k panenskej Matke, a vystúpime ku Kristovi a skrze neho k celej Najsvätejšej Trojici.

KVET

Zbožne viackrát dnes pobozkám sv. škapuliar a požiadam Nebeskú Vodkyňu za sprievodkyňu na Vrch-Kristovo Srdce.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.