Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mk 15,33-39

Po tieto dní sú vysviacky kňazov, primície.

Dovoľte osobnú poznámku. Keď sme mali byť vysvätení za kňazov, prišiel k nám minister kultúry (mal na starosti cirkevné záležitosti), povedal pár diplomatických slov, oznámil, že musí letieť do zahraničia a „prenechal nás“ cirkevnému tajomníkovi. „Cirkevný“ sa volal preto, lebo mal na starosti cirkev a ako komunista (to boli všetci funkcionári) mal za úlohu ju likvidovať.  Povedal, že iba nedopatrením strany nás veľa prijali do seminára. Vytiahol z aktovky veľký šánon so spismi a vyhlásil, že o každom kňazovi má ŠTB taký spis, že nás budú sledovať, aby sme sa nevenovali mládeži. Poznamenal, že nás dovolia vysvätiť pre staré babky, ktoré sa zodrali v robotách na JRD a zaslúžia si nejaké uspokojenie. Niektorých aj tak vylúčili. Náboženstvo brali ako ópium ľudstva.

Ópium vtedy. Ako je to teraz?

Uvediem jeden detail: Pri pílení dreva mi hovorí jeden pán, že ho strašne rozčuľuje relácia Súdna sieň. Sám pre seba dodal: Nakoniec to nemusím pozerať. Toto mi napadlo keď som na jednom kanáli náhodou zachytil túto reláciu. A „musel som“ sa do nej z profesionálnych dôvodov zapozerať, lebo v nej vystupoval jeden otec vykreslený ako veľmi „zbožný; nútil dcéru chodiť do kostola, hromžil na nemravnosť, javil sa ako despota a psychicky narušený. Výsledok: Ak je niekto nábožný – je fanatik.

Aká je realita?

Teraz sa náboženstvo berie ako niečo trpené a čudné. Možno tak vhodné na pohreb ako útecha.

Poďme do reality. Lúčime sa s manželom, otcom, bratom, priateľom a známym. Je tu realita smrti. Ako ju berieme?

Áno, nik nie je tak naivný, aby si neuvedomoval aj bolesť v živote, smútok a smrť. Mladého Budhu sa snažili uchrániť bolesti. Raz sa však stretol so starým a chorým človekom. Bol z toho šokovaný a tak založil asketický smer absolútnej odpútanosti sa od radosti. Hlásal nirvánu – apatiu voči všetkému.

Čo nám prináša toto stretnutie pri rozlúčke so zosnulým? Má to byť útecha (ópium), je to pre náboženských fanatikov?

Vypočuli sme si v evanjeliu tragický koniec jedného muža, ktorému dala história meno Ježiš Kristus, Ježiš z Nazareta... Pri jeho smrti povedal stotník: Tento človek bol naozaj Boží syn. Jeho žiaci (apoštoli) sa však rozutekali, veď kto by sa angažoval za takéhoto odsúdenca?!

Ako to, že po dvoch tisícročiach ho spomíname? Lebo vstal z mŕtvych. Neuveriteľné? Samozrejme. Lenže títo jeho ustráchaní žiaci ho videli zmŕtvychvstalého, presvedčili sa, že žije a dokonca položili za neho život. A kto by kládol život za výmysel!

Buďme realisti! Je tu smrť, ale je tu aj nádej.

Turzovka, 17.6.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.