Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Tob 1, 3; 2, 1b-8, Mk 12, 1-12

Základom každého dobrého vzťahu je úcta.

Je od slova cítiť, ale aj cnosť. Súvisí so slovami česť a čestnosť.

Múdri ľudia sa o úcte vyjadrujú aj takto:

„Etika úcty k životu zahrnuje teda to, čo sa dá označiť ako láska, oddanosť, súcit, schopnosť radovať sa a usilovať spolu s druhými.“ - Albert Schweitzer

„Kto už nedokáže obdivovať a strácať sa v úcte, je duševne mŕtvy.“ - Albert Einstein. Skutočne, k úcte patrí aj obdiv. Aj Hviezdoslav písal o láske a úcte k človeku a ľudstvu.

Keďže sme Božím stvorením, každý z nás by mal vážil aj sám seba! V prvom čítaní sme počuli ako starozákonný Tobi riskoval život a pochovával mŕtvych súkmeňovcov, lebo mal úctu aj k mŕtvemu telu. Pritom aj jeho príbuzní sa mu vysmiali a hovorili: „Tento človek sa ešte nebojí. Už ho raz pre takúto vec hľadali a chceli zabiť; sotva im unikol a znova pochováva mŕtvych“.

Nemať úctu k iným je tragédia. V dnešnom evanjeliu sme počuli, že majiteľ vínce pri vyberaní nájomného siahol k poslednému kroku; mal ešte jedného, milovaného syna. Napokon k nim poslal i jeho, lebo si povedal: ‚K môjmu synovi budú mať úctu.‘ Nemali. Vinohradníci si povedali: ‚To je dedič. Poďte, zabime ho a dedičstvo bude naše!‘ Chytili ho, zabili a vyhodili z vinice. Pán Ježiš apeluje na základnú ľudskú vlastnosť, ktorú by mal mať každý – úctu.

Stará teologická axióma znie: Nadprirodzeno, predpokladá prirodzené. Iba na prirodzených ľudských vlastnostiach sa dá stavať zbožnosť, vzťah k Bohu. Veľkňazi, zákonníci a starší - neprajníci Pána Ježiša nemohli mať úctu k nemu ako Božiemu synovi, keďže nemali k nemu úctu, ako k človekovi. A preto ho chceli zajať len sa báli zástupu. Nakoniec to aj urobili. Prečo? Lebo im išlo iba o priazeň ľudu, postavenie, moc, nemali úctu k človekovi. Uctili si niečo iné!

Úctu k iným máme vtedy, keď si ho vážime, oceňujeme Keď uznáme, že ten druhý človek je skvelý a jedinečný.

Ako môžeme preukazovať úctu? Treba ju mať v srdci. Potom niekedy postačí pozdrav, alebo úsmev. Úctivé je aj, keď počúvam, keď neskáčem druhému do reči a nechám ho dopovedať, keď ho neohováram... Konkrétnosti by sa tu dali vypočítavať donekonečna. Základom je asi to, čo povedal Albert Einstein „Kto už nedokáže obdivovať a strácať sa v úcte, je duševne mŕtvy.“ Ak obdivujeme Božie dielo, žasneme nad nim, potom ďakujeme za vlastný život a „strácame sa v úcte“ k Bohu i ľuďom!

Turzovka, 31.5.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.