Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 12, 24 – 13, 5a, Jn 12, 44-50

Tvrdohlavosť človeka, snaha robiť podľa seba je evidentná. Neviem ako presne nazvať tento fakt. 

Radšej ilustračný príklad: Na sociálnych sieťach sa objavili fotky množstva ľudí na terasách reštaurácií. Pod jedným obrázkom bola výzva: Už sa teším, kedy sa stretneme.

Niekedy mi to pripadá, ako keď psa pustia z reťaze. Behá, vyskakuje... a vráti sa. Nie je naučený na slobodu, nevie čo s ňou, neprežil by – už dávno nie je vlkom.

Vo svete i u nás vidno protesty proti epidemiologickým opatreniam. Trochu sa obmedzenia uvoľňujú a začíname byť „odtrhnutí z reťaze“. A keďže v Indii vznikol nový variant Covidu, v Turecku, i inde vo svete sprísňujú opatrenia, u nás kompetentní už nemajú silu a odvahu a preto sa uvoľňuje. Dá sa čakať tretia vlna. Koho budeme opäť obviňovať? Vládu, ministra, epidemiológov? Zaujímavé, populistických politikom stúpajú preferencie. Prečo? Ako som v úvode povedal, človek chce byť slobodný za každú cenu.

Ježiš najväčšia osobnosť ľudstva hovorí a koná ináč. V dnešnom evanjeliu sme počuli jeho vyhlásenia: A kto vidí mňa, vidí toho, ktorý ma poslal. Nebola to pochopiteľne podobnosť telesná, ale stotožnenie sa z vôľou Otca.

Ježišovi ide o to, aby plnil vôľu svojho Otca – teda Božiu a nie svoju. O nič iné mu nejde. Plniť vôľu Božiu považuje za samozrejmosť ako chlieb: „Mojím pokrmom je plniť vôľu toho, ktorý ma poslal, a dokonať jeho dielo. (Jn 4:34). Je absolútne stotožnený s Otcom. „Ja nemôžem nič robiť sám od seba..., nehľadám svoju vôľu, ale vôľu toho, ktorý ma poslal. (Jn 5:30)

Nehľadá seba, ako my! A vlastne plnením vôle Božej pomáha nám. V akom zmysle? Lebo vôľa toho, ktorý ma poslal, je, aby som nestratil nič z toho, čo mi dal, ale aby som všetko vzkriesil v posledný deň. Lebo vôľa môjho Otca je, aby každý, kto vidí Syna a verí v neho, mal večný život; a ja ho vzkriesim v posledný deň.“

Pán Ježiš na základe plnenia vôle Božej tvorí aj svoju rodinu (po grécky rodina - cirkev). Preto povedal: „Lebo každý, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach, je môj brat i sestra i matka." (Mt 12:50, Mk 3:35)

Vychádza z toho, že hľadať seba je vlastne seba-deštrukcia, stotožňovať sa s vôľou Božou je život!

Turzovka, 28.4.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.