Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kr 5, 1-15a, Lk 4, 24-30

V Čechách práve odovzdali krištáľovú sochu leva za filmovú tvorbu aj za účasti slovenskej moderátorky, čo sa vraj nepáčilo mnohým Čechom.

Ceny sa udeľujú za najlepší herecký výkon, scenár, hudbu... a tiež aj za najlepšiu vedľajšiu rolu. Vedľajšie role bývajú totiž často, neprávom, v tieni hlavného hrdinu.

Dobre by bolo preniesť si tento poznatok i do dnešného Božieho slova, najmä prvého čítania. „Vedľajšiu rolu“ tam hrá „dievča bez mena“. Kniha kráľov to popisuje takto: Zo Sýrie raz vyrazil oddiel jazdcov a z izraelskej krajiny odvliekli do zajatia dievčatko, ktoré potom slúžilo Námanovej žene. Ono povedalo svojej panej: „Keby bol môj pán u proroka v Samárii, určite by ho oslobodil od malomocenstva.“

Písal som o tom trochu pred piatimi rokmi (viď link nižšie!), ale nezaškodí si to pripomenúť opäť a zaktualizovať. Na sociálnych sieťach som práve videl video s názvom: „V Belgicku sa hromadne vzbúrili proti opatreniam“. Vidno tam množstvo ľudí, ktorí sa hmýria, ostentatívne sa pred policajtami objímajú, sú bez rúšok... Belgičania i naši zdieľatelia a podporovatelia vzbury proti opatreniam evidentne nemôžu zvládnuť situáciu do ktorej ich dostala pandémia. Zatrpkli, nechránia sa, už majú všetkého dosť, nevedia sa obmedzovať, stratili trpezlivosť, cítia sa byť zotročovaní, chcú so všetkým praštiť... A preto sa navzájom podporujú v nedodržiavaní opatrení.

Naše „dievča bez mena“ bolo v ozajstnom otroctve a pritom malo úžasnú vnútornú silu. Neodvrhla vieru, nerúhala sa „kde je ten môj Boh?“ Udržala si vieru v Boha i v jeho proroka. V čom je „dievča bez mena“ príkladom pre nás, veriacich, v tejto dobe? Porovnajme:

  1. Dievča si uvedomilo, že s jej životom má Boh určitý plán keď dopustil, aby ju zajali. Boh nezajal dievča, ale dopustil zajatie.

- ani túto pandémiu Boh nespôsobil, ale dopustil.

  1. Dievča ostalo verné viere v Boha

- ostávajme vo viere v Boha.

  1. Dievča na nehanbilo prejaviť vieru: „Keby bol môj pán u proroka v Samárii, určite by ho oslobodil od malomocenstva. Verilo Božiemu prorokovi.

- Nehanbime sa vyznávať vieru, že Boží proroci (Učiteľský úrad cirkvi – pápež, biskupi) nám dávajú svetlo do pandémie, očkovania, vakcín...

  1. Dievča sa stalo svetlom pre pohanov. Náman po uzdravení vyhlásil: „Teraz viem, že na celej zemi niet Boha, iba v Izraeli.“

- Cez našu službu (ako nás povzbudzujú zdravotníci, aj kňazi v službe!), cez náš príklad môže niekto nájsť vieru, nádej v tejto situácii.

Sú hlavné úlohy (v biblickom príbehu je to Boží muž Elizeus – uzdravil Námana), ale sú aj vedľajšie úlohy (dievča bez mena). Hlavní hrdinovia potrebujú aj všedných hrdinov (pre mňa je to napríklad tetka Verona, ktorá aj k sliepkam ide s rúškom). Dnešná doba potrebuje nás všetkých – veriacich a očakáva od nás príklad.

Poroty posudzujú a oceňujú hercov v hlavných a vedľajších rolách. V Čechách odovzdávali aj plyšového leva za najhorší film a rolu. Nás oceňuje Stvoriteľ - Nebeský otec. Dúfam, že sa nesnažíme o plyšového leva.

Turzovka – Vršek, 8.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.