Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 18, 18-20, Mt 20, 17-28

Na sociálnych sieťach sa otvorila diskusia o nosení kardinálskej vlečky, ako o potrebnej tradícii Cirkvi. Pouvažujme, na akú tradíciu by mala Cirkev nadviazať.

V novej spoločnosti, ktorú projektuje Ježiš, autorita nie je výkonom moci, ale kvalifikáciou pre službu, ktorá sa prejavuje v odovzdaní seba samého iným a spoločnému dobru. Všímajme si ako tento projekt chápali apoštoli a nakoľko sme ho my prijali.

Ježiš ohlasuje svoju potupnú smrť, ako dôsledok jeho celoživotného snaženia. Medzitým Ján a Jakub, podporovaní matkou, snívajú o moci a úcte, čo medzi ostatnými učeníkmi vyvolalo nezhody a konkurenciu. Ježiš ukazuje, že pre učeníka je dôležité nasledovať jeho príklad: slúžiť a nie byť obsluhovaný. 

Napriek Ježišovmu svedectvu boli učeníci pripútaní k svetským schémam, ktoré vykazovali malú citlivosť na učenie Majstra. Dôkazom toho bola žiadosť Zebedejových synov o prvenstvo.

Ježiš zjavil svoj osud utrpenia a smrti a apoštoli sa zaoberali zabezpečením najlepších miest v Kráľovstve. Je zrejmé, že ani zďaleka neboli naladení na Kráľovstvo ohlasované Ježišom, pretože si predstavovali kráľovstvo, kde sa z vedúcich stávajú vládcovia a utláčatelia.

V Kráľovstve, ktoré si Ježiš prial, veľkosť spočíva v tom, že sa človek dáva do služby druhým a na prvých miestach budú tí, ktorí boli ochotní prijať stav sluhu. Vládnutie ustupuje službe a útlak sa premení na efektívnu lásku v prospech ostatných. Stačilo uvažovať o príklade Majstra - Ježiša, ktorý si hovoril „Syn človeka“. Nikdy sa neusiloval o to, aby mu niekto slúžil, čo mu jeho postavenie vyslanca Otca dávalo toto právo. Rovnako nebol arogantný, aby sa považoval za nadradeného. Vždy si udržiaval svoje postavenie sluhu, vedomý si poslania prijatého od Otca. Tento postoj vyvrcholil, keď dal svoj vlastný život, aby celé ľudstvo mohlo získať spásu. To je príklad, ktorým by sa mali inšpirovať učeníci.

Pre Ježiša je autorita a prvé miesto v kráľovstve úzko spojené so schopnosťou slúžiť: A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude vaším sluhom (Mt 23,11). Tento základný postoj učeníka bude formovať služba, ktorá bude mať vo svete úlohu meniť spoločnosť vo svetle Božieho slova.

Nasledovanie Ježiša v službe môže prispieť k tomu, aby sme svoje miesto v Cirkvi hľadali v službe iným. My členovia Cirkvi potom v hlbokej harmónii a spoločenstve s Bohom nezabudneme na chudobných a nevylúčime ich z nášho každodenného života.

Namieste sú otázky: Koľkokrát sa modlíme k Ježišovi o veci, ktoré nemajú zmysel z pohľadu Božieho kráľovstva? Koľko nepotrebných vecí, ktoré si myslíme, že sú nevyhnutné, si pri modlitbe pýtame?

Preto je vždy potrebné požiadať o pomoc Ducha Svätého, aby nás naučil modliť sa a konať podľa nášho Majstra.

Turzovka - Vršek, 3.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.