Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Tim 1, 1-8 alebo, Tít 1, 1-5, Lk 10, 1-9

Človek je tvor spoločenský (Homo zoon politikon), povedal známy filozof Aristoteles.

Žije v spoločnosti a prijíma konvencie spoločnosti. Niekedy sa však z tohto radu vyníma. Ak do plusu, je na svete pozitívna osobnosť, ktorá je požehnaním pre svet. Ak do mínusu,  je to negatívna osobnosť, ktorá sa stane kliatbou pre svet. Takých malo napríklad dvadsiate storočie až - až. Niekedy sa môže negatívna osobnosť pretransformovať na pozitívnu. Čo je znakom opravdivej konverzie? Domnievam sa, že priznanie omylu, dištancovanie sa od predchádzajúcich chýb. K tomu je treba mať morálnu silu akú mal sv. Pavol a sv. Augustín. Nikomu sa nechce dištancovať od minulosti. K tomu je potrebná spomínaná morálna sila. To, že tak málo kladných osobnosti má naša spoločnosť nastoľuje zároveň otázku, ako sa rodia.

Cirkev má v tejto oblasti bohaté skúsenosti. Každý svätec bol veľkou a neopakovateľnou osobnosťou. Včera sme mali sviatok Obrátenia sv. Pavla. Dnes si pripomíname jeho žiakov – veľké osobnosti prvotnej Cirkvi.

O tom, aký hlboký bol vzťah medzi Pavlom a Timotejom svedčia aj tieto riadky, ktoré napísal Pavol Timotejovi: „A keď si spomínam na tvoje slzy, túžim ťa vidieť, aby ma naplnila radosť.“ Vyjadrujú smútok z odlúčenia a radosť z nádeje stretnutia.

Titovi zas píše: „Na to som ťa nechal na Kréte, aby si usporiadal, čo ešte treba, a po mestách ustanovil starších, ako som ti prikázal.“ Tieto slová vyjadrujú, že Pavol neostával len pri citoch, jeho vzťahy boli „plodná činnosť“.

Aj pre nás môžu byť príkladom dobrých vzťahov, ako spolupracovať, ako sa nechať inšpirovať pri šírení dobra. 

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 26.1.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.