Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 8, 6-13, Mk 3, 13-19

Profesor F. Škoda (viackrát som ho tu už spomínal), dlho žijúci v zahraničí a prednášajúci tam na prestížnych univerzitách sa vyjadril: Zaujímavé, Pánu Ježišovi sa mnohí exegéti boja pripísať schopnosti, ktoré mali dokázateľne mnohí svätci.

Myslel na to, že Ježišovu moc a zázraky zľahčujú a dávajú do roviny legiend. Často neprijímajú svedectva evanjelia a spochybňujú ako rýchlo Pán Ježiš vytvoril spoločenstvo apoštolov  a posúvajú to na neskorší čas. Ako aj vznik „prvotnej cirkevnej obce“.

Dnes sme v evanjeliu počuli ako si povolal apoštolov. Marek to napísal veľmi jednoducho: Ježiš vystúpil na vrch, povolal k sebe tých, ktorých sám chcel, a oni prišli k nemu. Musela to byť silná Ježišova osobnosť, ktorá pritiahla a udržala apoštolov i celé zástupy. Veď Ježiš účinkoval len tri roky. Za ten čas musel dokázať veľmi veľa, že ani po Ježišovom bolestnom konci – ukrižovaní, toto malé, ustráchané spoločenstvo sa nerozpadlo, ale pokračovalo, vzrastalo a udržalo sa do dnešného dňa.

Čo to mohlo byť, že Cirkev vznikla a udržala sa doteraz? Samozrejme sila Ducha svätého. Lenže Duch stavia vždy na ľudskom! Čo bolo to ľudské? Sila svedectva apoštolov a ich nasledovníkov – kresťanov.

V čom vidím podstatu tohto silného svedectva? To čo sme mohli vybadať v prvom čítaní. Dávid je vykreslený ako veľmi ušľachtilý človek. K Saulovi, ktorý ho prenasleduje a spôsobil mu veľa príkoria sa zachoval „kresťanský“. Hovorí: „Nech mi je Pán milostivý, aby som to neurobil svojmu pánovi, Pánovmu pomazanému; aby som nesiahol naň svojou rukou, lebo on je Pánov pomazaný.“  Týmito slovami Dávid zadržal svojich mužov a nedovolil im vrhnúť sa na Saula.

Saulovi hovorí: Vidíš, nie je vo mne zlosť ani neprávosť, a tak som sa ani neprevinil proti tebe. A ty mi číhaš na život, chceš ma zabiť.

A Saul pozdvihol svoj hlas, plakal a povedal Dávidovi: „Ty si spravodlivejší ako ja: ty si mi preukázal dobro a ja som sa ti zlom odplatil. Dnes si ukázal, aké dobro si mi urobil, lebo Pán ma vydal do tvojej ruky a nezabil si ma. Veď kto prepustí svojho nepriateľa dobrou cestou, keď sa s ním stretne? Nech ti Pán odplatí dobro, ktoré si mi dnes preukázal.

Koľko takýchto Dávidov bolo medzi kresťanmi počnúc Štefanom? A toto je to svedectvo, ktoré šírilo Cirkev. A bude ju šíriť, ak v nej budú ušľachtilí ľudia.

Sme povolaní za apoštolov – šíriteľov evanjelia odpustenia a lásky.

 Turzovka, 19.1.2016 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.