Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 7, 1-3. 15-17, Mk 3, 1-6

Pasca pre Ježiša – tak niekto nadpísal dnešné krátke evanjelium.

A dá sa s tým súhlasiť. Čítali sme ako Ježiš znova vošiel do synagógy. Tam bol človek s vyschnutou rukou. A oni naň striehli, či ho v sobotu uzdraví, aby ho mohli obžalovať. Čo z toho vyplýva? Dve vecí (možno aj viac). Ježiš musel už uzdravovať – to je samozrejme a Marek to popisuje; musel to robiť aj v sobotu – to Marek nepopisuje, ale mohlo sa to stať. Marek však opisuje ako farizeji vytýkali Ježišovi, že jeho učeníci porušujú sobotu (včerajšie evanjelium). A je tu aj tretia vec: Farizeji už mali s Ježišom spor, pohoršovali sa nad nim, že odpúšťa hriechy.

Uvažujeme, aká atmosféra vládla v tú sobotu v synagóge.

Z textu vieme, že muž neprišiel do synagógy, aby bol uzdravený. Prišiel na bohoslužbu. Tento muž neprosil Ježiša o pomoc. Možno Ježiša nepoznal, možno nevedel o jeho moci, možno mu nedôveroval. Najskôr nemal odvahu. Jedno je isté, ťažko by tento muž prišiel pred celé zhromaždenie z rozkazu niekoho iného.

Porovnanie pohnútok farizejov a tohto muža, ktorí v tú sobotu prišli do synagógy nechám na ctených čitateľov.

Pokračujme v príbehu z pohľadu nadpisu dnešnej úvahy. Prečo Ježiš volal muža dopredu a neuzdravil ho niekde medzi poslednými lavicami? Veď takto sa sám chytá do pasce. Chorému povedal: „Staň si do prostriedku!“ A tamtých sa opýtal: „Slobodno v sobotu robiť dobre alebo zle, zachrániť život alebo zničiť?“

Ježiš neprehliadol pascu, ale sám do nej šiel. Vieme, že uzdravoval skôr potajomky, nebol populista. Prečo dnes takto? Asi chcel farizejom otvoriť oči, pozvať ich na cestu do Božieho kráľovstva. Tak ako im uzdravením porazeného ukázal, že má moc odpúšťať hriechy, tak im aj dnes dal šancu.

Kľúčom k pochopeniu dnešného textuje je veta: „Slobodno v sobotu robiť dobre alebo zle, zachrániť život alebo zničiť?“ Na prvý pohľad sa nám môže zdať, že Ježiš situáciu vyhrocuje. Chce však ukázať, že on uzdravuje, farizeji ničia život. Svojim postojom zatvárajú aj iným cestu do Božieho kráľovstva – teda ničia život – dokonca večný.

Ako to skončilo? Ježiš bol zarmútený nad zaslepenosťou ich srdca farizeji vyšli von a hneď sa radili o ňom s herodiánmi, ako ho zahubiť. Chcú ničiť život!

Turzovka – Vršek, 20.1.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.