Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 5, 1-10, Mk 2, 18-22

Súdružka učiteľka mala s nami v 5-6. ročníku problémy.

Zvykla nám matersky dohovárať. Doteraz si pamätám niektoré jej „päťminútovky“. Keď sa napríklad Milan K. vyhováral, že tu lotrovinu urobil preto, lebo ho na to nahovoril Ondrej V., začala nám všetkým vysvetľovať či skočíme do studne keď nám to povie druhý. Chcela od nás, aby sme neboli ako opice a nenapodobňovali každú hlúposť, aby sme boli každý zodpovední za seba...

Napadlo mi to, keď som si prečítal vetu: Jánovi učeníci a farizeji sa postili. Prišli k Ježišovi a pýtali sa: „Prečo sa Jánovi učeníci a učeníci farizejov postia, a tvoji učeníci sa nepostia?“ V porovnaní s našou triedou to bolo v obrátene: „My to robíme, prečo to nerobia aj oni“. Áno, dávame sa stiahnuť inými a tiež chceme strhávať iných. Koľkí sú závislí na kdečom preto, lebo boli stádovití, dali sa stiahnuť inými. Vidíme to v davovej psychóze pri manifestáciách. Stále mám pred očami scénku, ako jedna červenovláska zúrivo trepala po bráne bejzbalovou palicou, potom ju odhodila a kričala na ostatných: Ja tu bojujem za Slovensko a vy si tu fajčíte a pozeráte sa. A keď sa nikto nepobral rozbíjať bránu, rozčúlená odišla nabok a zapálila si. Uvažovať „vlastnou hlavou“, ísť cestou svedomia, to je znak zrelého človeka – osobnosti a osobnosť buduje vzťah k Bohu.

Ako tento vzťah budovať? Pán Ježiš sa zastal apoštolov a povedal, aby ich nechali, lebo „majú medzi sebou ženícha“. Ako to máme načítať? Na svadbe sa všetko točí okolo ženícha a nevesty. Tí sú tam najdôležitejší. Ženích a nevesta sú výnimočne oblečení a majú byť v centre diania. Akonáhle sa tam začne predvádzať niekto iný, nielenže sa zosmiešni, ale dokáže pokaziť celú svadbu.

Konklúzia: Je potrebné mať v centre života Ježiša, prezentovať jeho myšlienky, jeho postoje. Potom nebudeme ako tí žiačikovia, ktorí napodobňovali zlo iných, alebo ako červenovláska, či Jánovi učeníci, ktorí detinsky chceli, aby iní robili to čo oni.

Turzovka - Vršek, 18.1.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.