Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Jn 3, 7-10, Jn 1, 35-42

Média počas Vianoc prinášajú, viac ako inokedy, rôzne epizódky, príbehy.

Mnohé sú dobre spracované, prednesené, ale bez nejakého hlbšieho obsahu. Niektoré sú krátke, ale hlboké a obohacujúce.

Evanjelista Ján do troch veršov vtesnal množstvo udalosti – a nie hocakých! Už dve tisícročia majú dosah na všetky generácie. Je v nich objav Jána Krstiteľa, hľadanie apoštolov, pozvanie od Ježiša, apoštolát prvých apoštolov, povolanie prvých apoštolov, určenie hlavy apoštolov a tým aj smerovanie Cirkvi v dnešnej dobe.

Pripomeňme si tie vety, lebo je tu skoncentrovanie života apoštolov v dobe Ježiša, ale i prítomnosť Cirkvi. V tých príbehoch sme aj my. Aplikujme si tie vety na seba:

- Ján stál s dvoma zo svojich učeníkov. Keď videl Ježiša ísť okolo, povedal: „Hľa, Boží Baránok.“ Tí dvaja učeníci počuli, čo hovorí, a išli za Ježišom. Ježiš sa obrátil a keď videl, že idú za ním, opýtal sa ich: „Čo hľadáte?“

Ako Ján Krstiteľ i apoštoli hľadáme Ježiša a zároveň aj svedčíme o ňom. Ak hľadáme pravdu, zároveň o nej svedčíme. Ak nehľadáme, nesvedčíme. Ak totiž šírime neoverené veci, zdieľame aj nepravdu. Iba ak overujeme informácie, hľadáme pravdu! Ak nie sme štváči.

- Oni mu povedali: „Učiteľ –, kde bývaš?“ Ježiš povedal: „Poďte a uvidíte!“ Šli teda, videli, kde býva, a zostali v ten deň u neho

My tiež ideme (chceme ísť) za Ježišom. Ako? Napríklad, že hľadáme pravdu o sebe, živote. Ale kde býva Pán Ježiš teraz? Samozrejme v kostole, odpovedáme. Potom sme „stratení“, kostoly sú zatvorené. Pozor, býva aj v našom srdci – ak ostávame s nim v úprimnej modlitbe.

- Ondrej... hneď vyhľadal svojho brata Šimona a ... priviedol ho k Ježišovi.

Človek hľadajúci Ježiša sa stáva apoštolom – šíriteľom Ježišovej radostnej zvesti.

- Ježiš... povedal: „Ty si Šimon, syn Jánov, ale budeš sa volať Kéfas,“ čo v preklade znamená Peter.

Kristus hovorí aj nám: „Si kresťan, máš meno po mne. Aj ty môžeš byť Petrom (skalou), ak budeš pevný vo viere a budeš počúvať Petra (Cirkev).

Turzovka, Vršek, 4.1.2021 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.