Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

V roku 1699 zaviedol pápež Inocent XII. ako zvláštne mariánsky sviatok pre Loreto „Prenesenie svätého domu" slávený v tento deň. 

Je pripomienkou Panny Márie Loretánskej, pretože v noci na 10. 12. došlo k zázračnému presunu domčeku Panny Márie z Nazareta do Loreta v Taliansku. (Ako dôvod sa predpokladá záchrana pred zničením od nepriateľov kresťanov.)

Táto pamiatka síce nie je v Martyrológium Romanum 2001 uvedená, ale na mnohých miestach je pripomínaná a význam tohto miesta bol od pápežov počas storočí zdôrazňovaný. Už 18. 7. 1310 pápež Klement V. nepriamo potvrdil pravosť tohto svätého domčeka. Pápež Ján Pavol II., Ktorý sa r. 1995 v Lorete stretol s 350 000 mladými ľuďmi a v roku 2004 tam konal aj svoju poslednú púť, zdôraznil, že „Loreto je po stáročia ozajstným srdcom kresťanskej mariánskej úcty".

Podľa dekrétu pápeža Benedikta XV. z r. 1920 je Panna Mária Loretánska patrónkou letcov. Zvlášť o jej sviatku v roku 2003 Ján Pavol II. vyzýval vojenské letca, aby vždy hľadeli na svoju patrónku ako na vzor a spoľahlivú sprievodkyňu životom.

Arcibiskup Angelo Comastri v rovnaký deň v Lorete ako posolstvo sviatku uviedol: „Letci sú spojení so Svätým domčekom v Lorete nielen kvôli prastaré tradíciu, hovoriace o lete anjelov, ale najmä kvôli, letu archanjela Gabriela do nazaretského domu... Úlohou letcov je prijať štýl letu tohto archanjela a z každej misie činiť posolstvo pokoja, aby sa na svete stále viac šírila radostná správa, že Boh si postavil dom medzi ľuďmi ".

Kardinál M. Vlk pri púti v r. 1995 povedal: „Viac a dôležitejšie pre nás ako pravdivosť historická, či to bola skutočnosť alebo nebola, je symbol. Loretánsky domček znamená domček, kde Ježiš s Pannou Máriou a Jozefom bývali, žili. A ten symbol je v tomto: dnes má byť všade budovaný Loretánsky Nazaretský domček, to je prítomnosť Ježiša uprostred ľudí. - A toto je silný náboj, zmysel posolstvo púte do Loreta." 

K MEDITÁCII

Prebývanie Boha medzi ľuďmi

alebo príbeh domčeka z Nazareta

Ján Pavol II. pri púti do Loreta 8. 9. 1979 vyhlásil: „Domček Svätej rodiny! To bola prvá svätyne, prvý chrám, kde Boží Matka zažiarila svetlom svojho Materstvo, ktoré svietilo z veľkého tajomstva Vtelenia, z tajomstiev jej Syna."

Pápež Ján XXIII. ako pútnik v Lorete 4. 10. 1962 nazval toto miesto „spojnicu medzi nebom i zemou."

Tu sa „stretla ľudská a Božia história", tu vznikol vzor pre naše rodiny a my z neho máme čerpať, aby premenil naše životy. Skutočnosť tohto domčeka preneseného z Nazareta je nám veľkým Božím darom, je svedectvom Božej lásky, ktorá pozýva do spoločenstva sa Svätú Rodinou.

To všetko nám môže pripomínať tradovaný príbeh v niekoľkých verziách, ktorý začína ránom 10. 5. 1291. Za mestom Fiume pri východnom pobreží Jadranského mora, na kopci Tersato drevorubači cestou do práce objavili malú kamennú stavbu, ktorá tam predtým nestála. Nemala vraj základy a stála na tráve. Vnútri sa nachádzal krb, police, stôl aj kamenný oltár s krížom a socha Panny Márie s Ježiškom na rukách.

Správa o objavení domčeka vyvolala rozruch. Po nedlhom čase došlo k náhlemu uzdraveniu ťažko chorého Alexandra de Giorgi, ktorý sa predtým vraj modlil k tomuto tajomstvu. Ľuďom potom odovzdal vysvetlenie Panny Márie, že sa jedná o Nazaretský domček Svätej Rodiny.

Miestny zámocký pán Mikuláš Frangi následne poslal do Nazareta štyroch mužov, aby zistili, koľko na tom môže byť pravdy. Vrátili sa s tým, že skutočne našli základy bez domu a zhodný materiál i rozmery základov s domčekom u Fiume. Svätyňa na kopci Tersato sa stala cieľom pútnikov z celej Dalmácie. Dlho tam však nezostala.

Legenda ďalej rozpráva, že v noci na 10. 12. 1294 ľudia z Recanati v Taliansku uvideli od východu prichádzať svetlo a dokonca vraj videli domček nesený anjelmi ku kopci Loreto. O presnom mieste a dôvodu zmeny sa podanie líšia. Podľa jednej verzie došlo k zmene kvôli nezhode dvoch majiteľov pozemku a iná verzia hovorí o prepadávaní pútnikov. Potom vraj nasledovalo tretie anjelské prenesenie o malú vzdialenosť na trvalé miesto.

Podobne v spise Relatio Terramani z r. 1472 sa uvádza, že „Santa Casa" bola prenesená anjelov zo Svätej zeme do Európy 10. 5. 1291 na pahorok u Tirci blízkosti Rijeky. Tu sa hovorí, že miestny biskup bol vo sne upovedomený o tom, že sa jedná o Nazaretský príbytok Panny Márie. To potvrdilo posolstvo, vyslané do Palestíny, kde v tom čase táto svätyne zmizla. Avšak 10. 12. 1294 bola prenesená ďalej cez Jadran... A podľa ďalšie správy v roku 1296 bolo zapísané do mestských kníh blízkeho Rečany, že 16 legátov vyslaných (na radu pápeža Bonifáca VIII.) Cez Dalmácii do Svätej zeme potvrdilo zhodnosť rozmeru domčeka z Tersatu s rozmermi nazaretských základov. Tí sa vrátili plní radosti, že majú vo svojom kraji pravý príbytok svätej Rodiny, kde Pán Ježiš 30 rokov žil, pracoval a modlil sa.

Aký je názor súčasnosti? - Už citovaný arcibiskup Angelo Comastri hovoril o tom, že stavba domčeku o troch stenách opretých o skalu je pre Nazaret typická, že sa jedná o serióznu tradíciu, že kamene domčeka boli prenesené z Nazaretu do Loreta. Dodáva: „môžeme ju zachovať, pretože anjeli pripomínajú plán Božej prozreteľnosti. Historická štúdia a výskumy však potvrdili, že kamene sa dostali do Loreta po dlhej ceste po mori, so zastávkou na druhom brehu jadranského mora, v Illírii, a potom roka 1294 podľa tradície práve v noci medzi 9. a 10. decembrom, došli do cieľa v Lorete a Nazaretský domček bol tam rekonštruovaný. "

Tieto výskumy archeológov sa konali v rokoch 1962-65. Podľa ďalších štúdií sa došlo k presvedčeniu, že dovoz sa konal po mori z iniciatívy rodiny so sídlom na Epiru. Z odborného rozboru vyplýva, že Svätý domček svoju stavebnú štruktúrou a použitým kamenným materiálom nezodpovedá oblasti Lorety. Pri technickom porovnaní Svätého domčeku s jaskyňou v Nazarete bola preukázaná príbuznosť a priliehavosť oboch častí. Starú tradíciu tiež potvrdzuje posledný výskum spôsobu opracovania kameňov domčeku spôsobom rozšíreným v Galilei v čase, keď tam sv. Rodina žila. Tiež bol vedený výskum nespočetných symbolov vyrytých do kameňov Svätého domčeka a bola potvrdená podobnosť.

Východná časť domčeka s umiestneným oltárom bola otvorená smerom k jaskyni. Tri pôvodné múry s výškou necelých 3 m bez vlastných oporných základov, ako sa uvádza, boli postavené na jednej starej ceste.

Pápeži Július II. a Lev X. vystavali začiatkom 16. storočia nad domčekom Panny Márie chrámový komplex. Bazilika má tvar latinského kríža a po bokoch 12 kaplniek. Svätý domček vnútri trojloďový baziliky má zvonku renesančné mramorové obloženie podľa D. Bramanteho. Jednu z vydarených kópií domčeka môžeme vidieť aj v pražskej Lorete. 

PREDSAVZATIE, MODLITBA

Ako tému rozjímanie si skúsim predstaviť vzťahy vnútri Svätej Rodiny a ako by mali vyzerať naše vzťahy podľa toho, že sme boli stvorení na obraz Boha (porov Gen 1,27) . Jeho obrazom je už teraz Máriina láska, ktorá túži byť nám nápomocná, ale proti našej vôli nepôjde.

Podľa modlitby z brožúrky „Svätyňa svätého domčeku" sa v duchu obráťme na Ježiša:

„Pane Ježišu! Príbeh Tvojho veľkonočného putovanie do Jeruzalema, keď ti bolo 12 rokov, končí návratom do Nazareta, kde si žil poslušne s Máriou a Jozefom (Lk 2,51).

Idem spolu s tebou a vchádzam do chudobného domčeka, ktorý si posvätil modlitbou a prácou, slovami a mlčaním. Usadám na zem a uctievam tajomstvo tvojho skrytého života. Ty si ma vyzval, aby som sa stal členom Svätej rodiny, ktorá z loretánskeho návršia pomáha svojim členom a poskytuje im útechu, zveruje im úlohu opatrovať dar Božej milosti, šíriť pravdu a lásku a prinášať svojim bratom a sestrám odlesk svetla, ktoré rozptyľuje temnotu, premáha strach a ohlasuje Vzkriesenie.

Ježišu, Ty žiara Svätej rodiny z Nazareta, posväť našu malú domácu cirkev, Oživujte stále moju vieru, PODROBTE ju skúške, zabezpeč jej zásluhy a rozširuj pole pôsobenia svojej milosti.“ 

POZNÁMKA

Pápež František v októbri 2019 rozhodol o zápise tejto liturgickej pamiatky Panny Márie Loretánskej do kalendára všeobecnej Cirkvi. Dekrét bol 7. 10. 2019 podpísaný prefektom Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí kardinálom Robertom Sarahom.

Počas slávnostnej liturgii v Bazilike Svätého domu v Lorete bol vyhlásený Loretánskej svätý rok „Panny Márie Kráľovnej a Brány nebies" ( Maria Regina et Janua Coeli ), ktorý trvá od 8. 12. 2019 do 10. 12. 2020.

Pápež Ján Pavol II. v liste arcibiskupovi do Lorety v roku 1993 poslal nasledujúce zamyslenie týkajúce sa vzťahu človeka s „domom", v ktorom sa narodil, pracuje, odpočíva, stretáva sa s ostatnými. Podobne tomu bolo v prípade jednorodeného Syna Božieho, ktorý chcel spojiť svoj príbeh s domčekom v Nazarete. - Tento „dom Syna človeka je univerzálnym domom všetkých adoptívnych Božích detí. Príbeh každého človeka v istom zmysle prechádza cez tento dom...“ uviedol pápež.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.