Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 29, 17-24, Mt 9, 27- 31

V Starom zákone bol Libanon považovaný za prosperujúcu krajinu.

Jej symbolom boli mocné cédre a pre Izrael bol znakom pýchy a ľudskej moci. Keď Izaiáš hovoril svoje proroctvo, ktoré nám zaznelo v prvom čítaní, krajina bola spustošená asýrskym nájazdom. A práve v tejto situácii Izaiáš hlása nádej na premenu tejto pustej krajiny - najskôr na záhradu, potom na les! Bola to zároveň nádej pre Izrael - keď bude obnovený Libanon, prečo by nemohol byť obnovený aj Izrael?

Čítanie môže byť nádejou nielen pre Libanon, Izrael, ale aj pre nás. Ak zažijeme v našom živote vyhorenie, cítime prázdnotu, v Božích očiach to nie je beznádejná situácia. Vždy sa nám ponúka nádej. V ten deň budú hluchí počuť slová knihy, z temnoty a hmly sa oči slepých rozhliadnu.

Je nám daný advent, aby sme aj v ťažkej chvíli života, mohli opäť otvoriť svoje srdcia Božiemu slovu a zažiť moc Kristovu, ktorý nám chce otvoriť oči. Evanjelium nám o tom hovorí v príbehu o dvoch slepcoch. Ježiš sa ich opýtal: „Veríte, že to môžem urobiť?“ Oni mu odpovedali: „Áno, Pane.“ Tu sa dotkol ich očí a povedal: „Nech sa vám stane, ako ste uverili.“ A oči sa im otvorili.

Aby však naše oči mohli zažiť svetlo, musíme prejsť zážitkom tmy. Veľkí mystici Cirkvi, ako napríklad sv. Ján z Kríža hovoril o skúsenosti viery uprostred temnoty ako o správnej ceste človeka k zjednoteniu sa s Bohom. Veľká túžba po Bohu, ktorú človek prežíva, sa spája aj s utrpením. Navyše nejde o hľadanie útechy a vlastnej spokojnosti v duchovnom živote, ale o súhlas s tým, čo je ťažké, čo je kríž. Preto sv. Ján od Kríža nás usmerňuje: „Nech vám stačí ukrižovaný Kristus, trpte a odpočívajte s ním a zbavíte sa všetkých vonkajších i vnútorných bremien“ (Slová svetla a lásky).

Pápež František hovorí o takejto viere vo svojej encyklike „Lumen fidei“: „Viera sa rodí v stretnutí so živým Bohom, ktorý nás volá a ukazuje nám svoju lásku, lásku, ktorá nás predchádza, na ktorej môžeme stáť, aby sme vytrvali a budovali život. Transformovaní touto láskou dostávame nové oči, máme skúsenosť, že je v nich veľký prísľub plnosti, a hľadíme do budúcnosti. (...) Táto viera nežije v tme; je to svetlo pre našu temnotu “(bod 4).

Turzovka - Turkov, 4.12.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.