Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 10, 9-18, Mt 4, 18-22

Včerajšou nedeľou sme začali prežívať advent.

V kostole, u mnohých i doma, dokonca i na uliciach, výkladoch obchodov, i na obrazovkách sa objavujú adventné vence. Na mnohých miestach sú ako ozdoba, ako reklama, ktorá má pritiahnuť kupujúcich. Niekde slúži k tomu, aby sa pri ňom stretli na modlitbe - rozjímaní. Mnohým rodinám pomáha vrátiť sa k spoločnej modlitbe. Nepripravuje len na Vianoce, narodeniny Pána Ježiša, ale tiež si pripomína životný advent. To je čas od narodenia až po smrť. Tento čas sa môžeme využiť na život s Ježišom, aby sme od neho počuli pozvánku do nekončiacej radosti v Božom kráľovstve.

Na to nás upozorňuje aj text evanjelia, ktorý sme dnes čítali z príležitosti sviatku sv. Ondreja. Ježiš hovorí dnešnému oslávencovi a jeho bratovi Petrovi: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ Oni hneď zanechali siete a išli za ním.

Ondrej bol s Jánom Zebedejom, bratom Jakuba učeníkom Jána Krstiteľa. Ján im predstavil Ježiša slovami: „Hľa, Boží Baránok" (Jn 1,36). Vtedy sa Ondrej prvý raz stretol s Ježišom, rozprával sa s ním, ale ešte nebol učeníkom Ježiša. Pravdepodobne pendloval medzi Bedsaidou (kde lovil ryby) a Jordánom kde počúval Jána Krstiteľa (por. Lk 5,1-5). V dnešnom evanjeliu si Ježiš praje, aby zanechal svoje remeslo. Dal mu najavo, že ho potrebuje. Veľa od neho žiada. Vieme si to predstaviť? Ťažko. Ondrej a jeho kolegovia - apoštoli idú do absolútnej neistoty!

Táto Ježišova výzva nepatrí len spomínaným apoštolom. Ježiš cez evanjelium oslovuje aj nás. Ježišovo Evanjelium nie je totiž len opis jednorazovej udalosti. Evanjelium je kniha, ktorá až do konca čias v každej dobe má svoje poslanie, ktoré je zhodné s tým, čo sa udialo za tri roky jeho verejného pôsobenia. Ježišova výzva sa dotýka aj nás. Ježiš kráča dejinami. Oslovuje nás na ulici, v kostole, ale tiež aj v škole i doma, pri rôznych príležitostiach. Našťastie nás nevolá do žiadnej neistoty. Necháva nás tam kde sme, ale pozýva nás k plnohodnotnejšiemu životu. Aby sme zanechali povrchný život, prípadne, opustili hriech v našom živote. U jedného to môže byť hriešna známosť, u ďalšieho nesprávny prístup k hmotným veciam, iný zanedbáva príkaz lásky v niektorej forme. Je správne, keď na tak vážne a významné oslovenie pre naše dobro odpovieme, áno.

Motivácia?

Z neznámeho rybára sa stal svetoznámy apoštol. Galilejské more sa rozšírilo na celý svet. Vtedy známy len hŕstke ľudí, stal sa miliónom ľudí pomocníkom na ceste k Bohu. Jeho láska ku Kristovi spôsobila, že najbolestnejší spôsob umierania – kríž, v podobe písmena „X", sa volá „krížom svätého Ondreja“. Zaujímavá motivácia!

Uvedomujeme si, že Ondrej bol na začiatku obyčajný muž. A dnes by sme si veľmi ťažko vedeli predstaviť Cirkev bez tohto muža, ktorý nielen sám oslávil Krista, ale tiež priviedol ku Kristovi svojho brata Šimona-Petra. Boh má svoje plány s každým z nás. Tak sa správnym spôsobom naplní advent nášho života.

Pri našom adventnom venci začneme formovať náš život po príklade dnešného oslávenca. Pán Ježiš aj nám hovorí: Potrebujem ťa. Bez tvojej zaangažovanosti nebude na mieste kde žiješ Božia láska! Keď raz Ježiš kráčal popri Galilejskom mori, videl dvoch bratov, Šimona, ktorý sa volá Peter, a jeho brata Ondreja. Vidí aj nás. A volá nás.

Turzovka, 30.11.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.