Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

História je učiteľkou života – tak sa vzletne hovorí.

A asi oprávnene. Dnes si pripomíname pápeža Leva Veľkého. Prívlastok naznačuje jeho význam. V čom nás môže poučiť jeho život?

Viedol Cirkev v čase sťahovania národov. V roku 450 sa k Rímu sa blížil „bič Boží“, hunský kráľ Atila so svojím vojskom. Pápež sa odvažuje ísť v ústrety najväčšiemu nepriateľovi kresťanov. Atila úžasom ustrnul! Ešte nikdy nepočul takú výrečnosť ducha a jazyka. Spokojne odpovedal: Nech si ktokoľvek, človek alebo anjel, Rím a Itália ti budú vďačné za svoju záchranu. Dokázal si mi málo slovami, čo nedokázali cisári so všetkými vojskami. Ďakuj Bohu, že si jeho sluhom.

O tri roky prihnali sa na Rím Vandali s kráľom Genzerichom. I tento raz sa Lev I. odvážil predstúpiť pred vodcu. Dosiahol aspoň to, že mesto bolo ušetrené od ohňa a oby­vatelia od vraždenia.

Okrem vonkajších náporov musel pápež Lev I. čeliť vnútorným nepriateľom Cirkvi. Na Východe sa šíril blud mononofyzitov, ktorí popierali dvojakú prirodzenosť v Kristu Ježišovi. Uznávali v ňom jedine božskú osobnosť a božskú prirodzenosť, ale nesprávne popierali v ňom ľud­skú prirodzenosť. Pápež schválil zvolanie snemu do Chalce­dónu r. 451. Na sneme sa čítal Levov „Dogmatický list“. Zhromaždenie po jeho prečítaní jednohlasne zvolalo: „Toto je viera otcov! Toto je viera apoštolov; tak veríme všetci; skrze Leva preho­voril Peter!“

Je to aj dnešná doba – vlna migrantov za vlnou sa valí do Európy. Temný mrak za mrakom rôznych spiritualít sa prevaľuje cez Cirkev. Za čias pápeža Leva – Ježiš bol len Boh, teraz - Ježiš je len človek. Záleží len od nás ako sa k týmto výzvam postavíme.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.