Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jób 42, 1-3. 5-6. 12-16, Lk 10, 17-24 

Dnešné texty ma inšpirujú k úvahe nad tým ako urobiť náš život šťastným.

Aby sa v ňom objavovalo čim viac takých happy endov ako skončila kniha Jób, a nakoniec aj v evanjeliu sa to objavuje.

Bol by som nenapraviteľným optimistom, skôr rojkom, keby som si myslel, že život je prechádzka „ružovou záhradou“. Ale... Počas predchádzajúce nedieľ i túto čítame List Filipanom. Radujte sa, radujte sa, radujte sa... takto ho môžeme charakterizovať. Deväťkrát sa v ňom objavuje sloveso radovať sa, štyrikrát nabádanie k radosti. Pritom ho Pavol píše z väzenia!

Radosť by mala byť znakom Kristových nasledovníkov. Odtiaľ pochádza dôvod mojej radosti v Pánovi. Katechizmus učí, že radosť, je ovocím lásky. V Liste Rimanom čítame: „Božie kráľovstvo... je spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom“. Bez radosti nemôžeme hovoriť o tom, že Božie kráľovstvo je medzi nami. Tento pocit by sa mal dostať do našich rodín, spoločenstiev a farnosti.

Aký je teda základ kresťanskej radosti? Po prvé, zanechať starosť o hmotné rozmery života. Nejde však o „bezstarostný život“. Nie je to ani nejaká technika na vytváranie radosti. Je to skôr kráčanie proti týmto „fabrikám na výrobu radosti“.

Ako na to? Najskôr mini-analýza. Čo badáme aj v našom prostredí? Veľkú nespokojnosť s politikmi, s obmedzeniami, s vlastnou rodinou, susedmi... skoro so všetkým. Badáme dokonca nespokojnosť so svojim stavom – ženatí (vydaté) sú nespokojní s manželkami, slobodní smútia, že sú sami, tí čo majú deti sa na ne sťažujú, bezdetní sa rúhajú, že deti nemajú, muži sa prerábajú na ženy a naopak...

Môže to prinášať radosť? Čo s tým? Riešenie je jednoduché. Treba si uvedomiť, že náš Stvoriteľ je našim Nebeským otcom a chce nám len a len dobro! Povolal nás k životu v ideálnom čase, do ideálneho prostredia pre nás. Potom nemáme čo riešiť.

Idealizujem? Nie, zreálňujem. Niekedy na Božie riadenie prídeme po dlhom trápení – ako Jób. Jób povedal Pánovi: „Ja viem, že ty môžeš všetko a tvoj zámer nemožno prekaziť. Kto môže bez toho, že by mal vedomosť, zastierať tvoje plány? – čítali sme dnes.

Aj nám hovorí Pán: Blahoslavené oči, ktoré vidia, čo vidíte vy. Lebo hovorím vám: Mnohí proroci a králi chceli vidieť, čo vidíte vy, ale nevideli, a počuť, čo vy počúvate, ale nepočuli.

Turzovka, 3.10.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.