Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Kozma a Damián boli údajne lekármi a pôsobili v 3. sto­ročí v Sýrii a Cilícii (v dnešnom Turecku).

Za Diokleciánovho prenasledovania boli uväznení, mučení a roku 303 sťatí. Ich úcta bola v staroveku a v stredoveku veľmi rozšírená.

BOŽÍ ANARGÝRI - BEZPEŇAŽNÍCI

Kto je to? Čo je to?

—      Takto si kresťania i pohania pomenovali svätých bra­tov Kozmu a Damiána. Povolaním boli lekári, ale pritom autentickí svedkovia evanjelia. Nasledovali dokonale Pána Ježiša. Šírili Evanjelium lásky v duchu Ježiša Krista, ktorý «sa stal pre nás chudobný, hoci bol bohatý, aby sme sa my jeho chudobou obohatili» (pórov. 2 Kor 8,9).

Láska sa rozdáva bez návratky a bez protiodmeny! Svätí lekári chceli tak pre Božie kráľovstvo získavať pohanov.

Cestou k chorým sa modlili, aby sa im s telom po­darilo vyliečiť aj duše.

Za svedomitú pomoc neprijali nikdy ani peniaze, ani žiaden iný dar. Pamätali na Pánove slová:

«Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte!»

Ľud si ich preto pomenoval «anargýrmi», čiže ľuďmi, ktorí neprijímajú peniaze. Boli veľmi obľúbení. Kresťania sa povzbudzovali ich nezištnosťou a pohania sa ľahko kloni­li ku kresťanstvu. To poštvalo pohanských žrecov-kňazov. Udali ich cisárskemu námestníkovi, že liečia poverami, že sú nepriatelia národných bohov. Námestník Lysiáš v Cilícii si ich dal predvolať. Vyšetroval, kto sú, odkiaľ sú. Kozma smelo vyznal:

—      Narodili sme sa v Arábii. Ja som Kozma, brat je Damián, a máme ešte troch bratov. Povolaním sme lekári a kresťania!

Námestník dal predvolať všetkých bratov a vyzval ich zrieknuť sa kresťanstva a obetovať bohom. Všetci jednotne odpovedali:

«Sme kresťania, falošným bôžikom nebudeme obetovať a múk sa nehrozíme!»

Nasledovalo kruté mučenie. Nakoniec ich sťali mečom.

Boží anargýri vydali svedectvo «o nepochopiteľnom bohatstve Kristovom» (Ef 3,8) čiže o milosti, ktorú dostali a ktorá v nich nebola márna. Bola to milosť svätého krstu, ktorú rozvinuli, ktorej ostali verní. «Sme kresťania» — dokázali volať životom, a preto dokonale nasledovali nášho Pána v chudobe!

«Sme kresťania» dokázali volať pred strašnými mukami, lebo si boli istí slovami Pána Ježiša:

—      Kto na tomto svete miluje svoj život, stratí ho. Kto ho tu stratí, nájde ho!

Brat, sestra, ako sa vyhovoríme my na súde pre svoju ustrachanosť ani nie tak o svoj život, ako o svoje tzv. «lepšie postavenie», kde to finančne viac vynáša? Proti­hodnotou je však naše pomalé, ale isté zapieranie kresťan­stva! Najprv odhlásenie detí z náboženstva, potom skrýva­nie sa s návštevou kostola, sviatostí, a potom azda nezvratný odpad...

Ako sa pozrieme na poslednom súde do očí týmto muče­níkom? Ako Večnému Sudcovi?

Brat, sestra, uvedomme si raz navždy:

—      Láska k peniazom je vždy cesta k satanoví! Priviazanosť ku hmote je vždy cesta k spojeniu s podsvetím, hoci by táto priviazanosť bola len silonovým vláknom.

— Boží anargýri milujú Krista a preto, hoci by mohli mať bohatstvo, snažia sa radšej odkloniť od všetkého, čo ich rozdeľuje s Kristom. Chudoba je dobrý začiatok a chu­doba je stále ochranný múr pre zachovanie viery, zachovanie povolania kresťana, respektíve svojho zasvätenia!

Ži v nás chudobný Ježiš, skrze chudobnú Pannu Máriu!

KONÁM

Revízia ducha a praxe chudoby. S čím sa podelím?

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.