Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kor 3, 18-23, Lk 5, 1-11

Dnes sme pri obľúbenej téme sv. Pavla - protiklade medzi ľudskou múdrosťou a Božou múdrosťou.

Píše: Ak si niekto z vás myslí, že je v tomto veku múdry, nech sa stane bláznom, aby bol múdry. Lebo múdrosť tohoto sveta je pred Bohom bláznovstvom.

Čo viedlo Pavla k tejto úvahe? Dnešný text je pokračovaní kritiky Korinťanov pre delenie sa pre evanjelizátorov. Ide o rozdelenie korintských kresťanov kvôli sympatiám. Okrem už v predchádzajúcich veršoch, spomínaného Pavla a Apolla je tu dnes aj Kéfas. Prvý z nich mal svojich nasledovníkov pretože bol zakladateľom kresťanského spoločenstva v Korinte. Apollo zhromaždil sympatizantov pre svoju erudovanosť a výrečnosť pri kázaní. Kéfas (sv. Peter), bol uznávaný pre jeho nespochybniteľnú autoritu medzi nasledovníkmi Ježiša Krista. Výsledná situácia spôsobila rozpory v komunite. Pavol videl nebezpečenstvo a snaží sa mu zabrániť. Korinťania sa riadili čisto ľudskými, svetskými kategóriami, ktoré v Božích očiach nemajú žiadnu hodnotu a navyše sú bláznovstvom voči Bohu.

Korinťania ponorení do ľudských postojov strácajú podstatu vecí a tým aj puto s Ježišom Kristom. Nespoznávajú jeho osobu, jeho myšlienky, jeho evanjelium, ale hľadajú záľubu v osobách, ktoré im hlásali práve Ježiša Krista. A to je to Pavlom spomínané bláznovstvo, lebo stávajú na múdrosti tohto sveta. Apoštol poukazuje na podstatu, ktorú Korinťania nevidia a mali by vedieť; sú Kristovi a Kristus Boží, že všetci patria Bohu, sú v Kristovi. Nejde teda ani tak o zrieknutie sa osobných sympatií, ako skôr o uvedenie vecí na správne miesto. „Ak bude Boh na prvom mieste, všetko ostatné bude na správnom mieste,“ povedal sv. Augustín.

Treba počúvať Krista, ako zástup pri Genezaretskom jazere. A zanechať ľudskú múdrosť ako Peter (dnešné evanjelium). Ježiš povedal Šimonovi: „Zatiahni na hlbinu a spustite siete na lov!“ Šimon mu odpovedal: „Učiteľ, celú noc sme sa namáhali, a nič sme nechytili. Ale na tvoje slovo spustím siete.“ Spamätal sa a prestal sa hrať na odborníka a počúvol „múdrosť Božiu“. Čo nasledovalo? Len čo to urobili, chytili také množstvo rýb, až sa im siete trhali. Preto dali znamenie spoločníkom, čo boli na druhej lodi, aby im prišli pomôcť. Oni prišli a obidve loďky naplnili tak, že sa potápali.

To je symbol - rozdiel medzi ľudskou múdrosťou a Božou múdrosťou!

Turzovka, 3.9.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.