Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sv. Jozef Kalazanský patrí medzi apoštolských vychovávateľov potridentského obdobia, ktorí prácou medzi najmladšou generáciou významne prispeli k vnútornej obnove Cirkvi a spoločnosti.

Narodil sa okolo roku 1557 v Peralte de la Sal v španielskej Aragónii. Bol nadaný a zámožní rodičia mu umožnili dosiahnuť vysoké vzdelanie na dobrých školách. Okrem humanitných predmetov študoval filozofiu, teológiu a právo. Chcel byť kňazom, ale otec mu to nechcel dovoliť; nechcel ho „stratiť". Ale keď nádejný vyštudovaný mladík odrazu smrteľne ochorel, vtedy už otec súhlasil, aby sa stal kňazom, len aby ostal pri živote. A Jozef sa naozaj náhle a nečakane uzdravil a roku 1583 bol vysvätený za kňaza.

Ako kňaz a teológ pôsobil vo viacerých aragónskych diecézach. Roku 1592 odišiel z poverenia biskupov do Ríma. Tam sa popri vybavovaní zverených úloh venoval i kňazskému apoštolátu. Zapájal sa do charitatívnej činnosti náboženských bratstiev a zvlášť sa venoval vyučovaniu katechizmu. Takto chodil z kostola do kostola a navštevoval rozličné mestské štvrte. Všade ho prekvapovalo množstvo detí, ktoré behali opustené po rímskych uliciach a vyrastali tak v hmotnej, ako aj duševnej a mravnej biede. Rozhodol sa niečo pre ne urobiť. Roku 1597 otvoril pri fare sv. Doroty v rímskom Zátiberí (Trastevere) školu pre chudobné deti. Žiaci ani ich rodičia nemuseli za vyučovanie nič platiť. Bola to prvá škola tohto druhu v Európe.

K horlivému kňazovi sa pripojili ochotní spoločníci a tak postupne vznikla rehoľná spoločnosť „nábožných škôl", ľudovo nazývaná piaristi (z latinského názvu Ordo scholarum piarum). Roku 1617 ju schválil pápež Pavol V. ako kongregáciu s jednoduchými rehoľnými sľubmi. O 4 roky neskôr ju Gregor XV. povýšil na rehoľu so slávnostnými sľubmi. Piaristi sa usilovali, aby deti na ich školách dostávali naozaj kresťanskú náuku a výchovu. Preto starostlivo vyberali odborné školské príručky a bezchybnú literatúru na čítanie. Okrem toho viedli svojich chovancov k pravidelnému nábožnému životu spojenému s prijímaním sviatostí. Dobré výsledky tejto výchovy sa čoskoro ukázali a nová rehoľa sa začala šíriť v Taliansku a rýchlo prenikala do krajín strednej Európy.

Nie je nič zvláštne, že sa pri tomto pomerne rýchlom šírení mladej ustanovizne vyskytli aj isté organizačné nedostatky. No niektorí pyšní a nezodpovední členovia rehole ich zneužili na boj proti zakladateľovi a jeho ideálom. Aby dali väčší dôraz svojim obžalobám, poukazovali na priateľstvo Jozefa Kalazanského s Galileom Galileim, proti ktorému sa vtedy viedol cirkevný proces. Výsledkom tejto očierňujúcej kampane bolo vyšetrovanie ctihodného a už vekom pokročilého kňaza rímskou kongregáciou Svätého ofícia (terajšia kongregácia pre vieroučné otázky) a zredukovanie piaristickej rehole (r. 1646) na jednoduché združenie bez sľubov. Takto sa väčšina rehoľníkov rozišla. Iba málo ostalo verných zakladateľovi. Ten prijal všetky tieto ťažké údery s hrdinskou odovzdanosťou do Božej vôle. Povzbudzoval tých, čo ostali, k vytrvalosti a predpovedal nové potvrdenie rehole a jej budúci rozvoj. Takto vo veľkom uponížení, ale aj vo veľkom duchovnom pokoji zomrel 25. augusta 1648. Pochovali ho v kostole sv. Pantaleona v Ríme.

Predpoveď zakladateľa piaristov o obnovení rehole sa splnila skoro po jeho smrti. Roku 1656 boli piaristi znova schválení ako rehoľná kongregácia a roku 1669 ako rád so slávnostnými sľubmi a so všetkými pôvodnými privilégiami.

Pápež Benedikt XIV. vyhlásil roku 1748 Jozefa Kalazanského za blahoslaveného a Klement XIII. roku 1767 za svätého.

Duchovní synovia sv. Jozefa Kalazanského pôsobili aj na Slovensku. Prvý kláštor piaristov vznikol v Podolínci roku 1642, to znamená ešte za života svätého zakladateľa. Postupne vzniklo na Slovensku ešte ďalších 10 domov tejto rehole. Niektoré z nich pretrvali až do hromadnej likvidácie kláštorov roku 1950.

ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom. Tatran Bratislava 1991




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.