Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Svätý Ján Eudes patrí medzi významné osobnosti vnútorcirkevnej obnovy vo Francúzsku v 17. storočí.

Pochádzal z Normandie v severozápadnom Francúzsku. Narodil sa 14. novembra 1601 v obci Ri pri Argentane. Počas štúdií strávil niekoľko rokov v jezuitskom kolégiu v Caen, kde získal solídne klasické vedomosti a ako člen Mariánskej kongregácie aj veľkú úctu k Panne Márii. Ešte pred dosiahnutím kňazstva vstúpil roku 1623 do parížskeho oratória, ktoré založil a viedol horlivý kňaz Pierre de Bérulle. V decembri 1625 bol vysvätený za kňaza.

O dva roky neskôr vypukla v argentanskom kraji epidémia moru. Láska k domovine spojená s veľkodušnou obetavosťou pohla Jána k tomu, aby sa hlásil ako dobrovoľník do služby morom postihnutých. Pri telesnej a duchovnej pomoci týmto úbožiakom nešetril sily ani nedbal na nebezpečenstvo, ktoré mu hrozilo. Aby však azda nepriniesol nákazu medzi zdravých, býval počas epidémie sám v núdzovom prístreší v poli.

Od roku 1632 sa presídlil do oratória v Caen. Vtedy sa začal jeho celoživotný apoštolát farských misií. Počas misií, ktoré obyčajne trvali niekoľko týždňov, nielen kázal, ale aj vyučoval katechizmus. Obidvoje pokladal za veľmi dôležité. Jeho horlivosť spojená s kazateľským talentom prinášala úspechy. Na misiách sa zúčastňovalo veľa ľudí a bolo badať aj zreteľné oživenie náboženského života vo farnostiach. No po istom čase si horlivý misionár uvedomil, že aj tie najlepšie misie môžu mať iba krátkodobý úspech, ak v ich duchu nepokračujú miestni kňazi. Ján Eudes videl, podobne ako jeho veľký súčasník Vincent de Paul, že obnova kňazstva je základnou podmienkou celej vnútrocirkevnej obnovy. Prízvukoval to jasne i Tridentský koncil, ale prakticky sa v tom smere vykonalo málo. Bolo treba čosi robiť, a to počnúc seminárskou prípravou na kňazstvo.

Posmeľovaný biskupom z Bayeux Ján Eudes sa rozhodol roku 1642 vybudovať seminár v univerzitnom meste Caen, kde bol predstaveným oratoriánov. No generálny predstavený oratoriánov mal k Jánovmu plánu výhrady; pokladal ho za predčasný. Ján zasa bol presvedčený, že založenie seminára bolo veľmi potrebné a nebolo možné ho odkladať. Preto sa napokon po vážnom zhodnotení situácie rozhodol rozísť s oratóriom a spojiť sa s inými kňazmi. Takto vznikla v roku 1643 kňazská "Kongregácia Ježiša a Márie", ktorá sa podľa zakladateľa volala aj "eudisti". Jej cieľom bolo viesť kňazské semináre v duchu Tridentského koncilu a konať ľudové misie. Normandskí biskupi hneď prejavili o novú kongregáciu záujem. Na ich žiadosť Ján a jeho spoločníci založili semináre vo viacerých diecézach, medzi iným v Lissieux, Rouene a Rennes.

Pri apoštolských prácach sa Ján často stretol s pálčivým problémom opustených a poblúdených dievčat. Ich osud mu nebol ľahostajný. Organizoval pre ne ústavy a založil osobitnú ženskú rehoľnú spoločnosť (Religieuses de Notre Dame de Charité du Refuge), ktorá sa o ne mala starať.

Je prirodzené, že novozakladané ustanovizne vyžadovali od Jána veľa času a síl. Okrem toho pokračoval v dávaní ľudových misií až do 75. roku svojho života. Akoby to všetko nestačilo, Ján Eudes pokladal za potrebné aj písať knihy. Niektoré mali úlohu praktických pastoračných príručiek pre kňazov a misionárov, iné zasa podávali jeho náuku o úcte Božského Srdca Ježišovho a Srdca Panny Márie. Medzi jeho najznámejšie spisy patria Ježišov život a jeho kráľovstvo, Dobrý spovedník a Obdivuhodné Srdce Božej Matky. Posledné spomenuté dielo dokončil krátko pred smrťou.

Eudesova úcta k Božskému Srdcu a k Srdcu Panny Márie sa stala základom liturgického kultu obidvoch Svätých Sŕdc, ako to zdôraznil pápež Lev XIII. v dekréte o hrdinských cnostiach Božieho služobníka Jána Eudesa.

Ján Eudes zomrel 19. augusta 1680 v Caen. Za blahoslaveného ho vyhlásil roku 1909 pápež Pius X. a za svätého roku 1925 Pius XI.

Duchovní synovia sv. Jána Eudesa vykonali vo Francúzsku veľa dobrého, ale aj veľa vytrpeli. Najprv ich prenasledovali jansenisti, neskôr Francúzska revolúcia (štyria skončili pod gilotínou) a na konci 19. storočia (1880), ako aj začiatkom minulého (1903) ich vyhnal z Francúzska antiklerikalizmus. Mimo Francúzska sa eudisti rozšírili predovšetkým v Severnej a Latinskej Amerike.

ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom. Tatran Bratislava 1991

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.