Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mich 2, 1-5, Mt 12,14-21

Možno čítať podobné správy:

Na irackom území ovládnutom džihádistickými ozbrojencami Islamského štátu Iraku a Levantu sa aj pre malé zbytky tamojších kresťanov situácia stále zhoršuje. Podľa slov vikára katolíckeho chaldejského patriarchátu v Bagdade Mons. Shlemona Warduniho, v meste Mosul „predstavitelia islamského kalifátu nariadili verejným predstaviteľom zastaviť akúkoľvek pomoc vo forme potravín či plynu aj tým málo kresťanom, ktorí ešte v meste zostali, tiež šiítom a kurdom. Za prestúpenie tohto zákazu hrozí trest na základe práva šaría.“

Podľa agentúry Zenit militanti značkujú domy kresťanov znakom „N“, prvým písmenom slova „nazarat“, po arabsky „kresťan“. Všetky opustené domy boli skonfiškované. Tí kresťania, ktorí ešte zostali vo svojich domoch, sú vystavení zastrašovaniu, aby sa buď stali moslimami, alebo zaplatili tzv. daň za ochranu „jizia“, ktorú stanovuje zmluva o ochrane „dhimma“.

Ozbrojenci v Mosule obsadili aj budovu chaldejského biskupstva a vyvesili na nej svoju zástavu.

V dedinách, ktoré prichýlili kresťanov na úteku, vládne humanitárna kríza.

„Ako iracký Caritas robíme, čo môžeme, ale chýbajú nám prostriedky. Aj studne, ktoré sme vybudovali v spolupráci s UNICEF-om sa ukazujú ako nedostatočné. Potrebujeme urgentnú pomoc, je horúce ročné obdobie a potrebná je voda a potraviny i každá pomoc, ktorá môže priniesť úľavu v utrpení všetkého obyvateľstva“ povedal Mons. Warduni.

V Dnešnom evanjeliu sme počuli: Farizeji vyšli von a radili sa o Ježišovi, ako ho zahubiť. Tak je to aj s jeho nasledovníkmi kresťanmi. Už dve tisícročia prenasledujú Ježišových nasledovníkov.

Ako sa správal Ježiš? Podľa predpovede proroka: Nebude sa škriepiť, nebude kričať, nik nebude počuť na ulici jeho hlas.

Nalomenú trsť nedolomí, hasnúci knôtik nedohasí, kým neprivedie právo k víťazstvu. V jeho meno budú dúfať národy.

Pre nás kresťanov je to výzva nasledovať Pána Ježiša a neodplácať sa zlým za zlé a navzájom si pomáhať. Čo je veľmi, veľmi náročné!

Turzovka, 18.7.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.