Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Am 5, 14-15. 21-24, Mt 8,28-34

Na internete sa potuluje fotografia so ženou, ktorá sotva vlečie množstvo kvetín.

Pod ňou nápis: Učiteľka na konci roka. Je pekné, že aj v dnešných časoch (keď sa zabúda na vďačnosť), bolo včera vidieť deti s kvetmi pre učiteľky. Pri odovzdávaní kvetov sa často zabúda na predchádzajúce problémy. Kvety, alebo iná pozornosť, ako keby všetko zakryli.

Prorok Amos v prvom čítaní hovorí o niečom inom: „Nenávidím, zavrhujem vaše sviatky a netešia ma vaše zhromaždenia. Keď mi prinesiete zápalné obety, vaše obetné dary neprijmem, ani sa nepozriem na obety vašich tučných zvierat. Preč odo mňa s hlukom tvojich piesní, nemôžem počuť hudbu tvojich hárf.

Prečo? Vysvetľuje, že Boh čaká aj nápravu: Nech prúdi právo ako voda a spravodlivosť ako potok, čo nikdy nevysychá. Dopĺňa čo máme robiť: Hľadajte dobro, a nie zlo, ak chcete žiť, a Pán, Boh zástupov, bude s vami, ako ste vraveli.

Nenáviďte zlo, milujte dobro a pri bráne súďte spravodlivo;

Prečo toto Boh žiada a nenaletí na naše „slovné pokánie“? Pre dobro naše a iných. Predstavte si, žeby otec neplnil vyživovaciu povinnosť deti a doniesol matke kyticu kvetov. Čo by mu povedala matka deti? Ďakujem, ale očakávam peniaze, aby som mohla živiť deti.

Pán Ježiš to vyjadril podobne: Nie ten kto mi hovorí Pane, Pane... Je treba poznávať a plniť jeho vôľu. Čo myslíte, prečo Gadarčania vyšli oproti Ježišovi a keď ho uvideli, prosili ho, aby odišiel z ich kraja? Asi tušili, že tu nejde o nijakú atrakciu, že ideo zmenu života. Aj my si môžeme zľahčovať vzťah k Ježišovi, nejakou modlitbou, spevom. Amos hovorí v mene Božom: Preč odo mňa s hlukom tvojich piesní, nemôžem počuť hudbu tvojich hárf.

Chce nech prúdi právo ako voda a spravodlivosť ako potok, čo nikdy nevysychá. Vieme o čo tu ide.

Turzovka, 1.7.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.