Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Am 3, 1-8; 4, 11-12, Mt 8, 23-27

Pán Ježiš stresovaným apoštolom, na búrkou zmietanej loďke hovorí: „Čo sa bojíte, vy maloverní?!“

Mohli apoštolovia Ježišovi dôverovať? Asi mohli, veď ho už poznali. Ak čítame Matúšovo evanjeliu trochu pred touto udalosťou zistíme, že zažili uzdravenie malomocného, stotníkovho syna i Petrovej svokry. Iné je samozrejme dôverovať keď nič nehrozí a iné, ak je človek v nebezpečenstve života.

Keď budili svojho Majstra, tak možno v dôvere, že im pomôže, alebo aby sa spiaci neutopil? Podľa prosby apoštolov: „Pane, zachráň nás, hynieme!“, by šlo skôr o prvý dôvod. Pán Ježiš však nebol s ich počínaním spokojný a vyčíta im: „Čo sa bojíte, vy maloverní?!“

Viera, dôvera je vecou poznanie toho komu dôverujeme. Či má možnosť nám pomôcť a či nám chce pomôcť. Vyjadruje to aj nasledujúci príbeh:

Jean Francois Gravelet (1824-1897), známejší pod menom Blondín, bol slávny akrobat a povrazolezec. Najväčšiu slávu si získal prechodom po 335 metrovom lane vo výške 50 metrov nad Niagarskými vodopádmi. Raz sa jedného z jeho predstavení zúčastnila i anglická kráľovská rodina. Pri tej príležitosti Blondín prešiel po lane s fúrikom, na ktorom viezol vrece zemiakov. Zástup divákov burácal nadšením a skandoval jeho meno. Blondín sa obrátil na kráľovskú rodinu a spýtal sa Vojvodu z Newcastlu: „Veríte, že dokážem v tomto fúriku previezť po lane aj človeka?" „Áno," odpovedal vojvoda. „Tak nastúpte!" pohotovo reagoval na jeho odpoveď Blondín. Dav stíchol a s napätím čakal. Vojvoda výzvu neprijal. „Je tu niekto iný, kto verí, že to dokážem?" obrátil sa Blondín na divákov. Žiadny dobrovoľník sa však nenašiel. Po chvíli sa pred zástupom objavila postaršia pani... Jediná osoba, ktorá mala odvahu zveriť sa do rúk slávneho akrobata, bola jeho matka.

  1. Gumbel: Alpha. Questions of Life. Kingsway Publications, London, 2006, s. 60.

Viera nie je iba záležitosťou intelektu. Vyžaduje aj krok dôvery a odovzdania sa do rúk toho, komu veríme.

Turzovka - Vršek, 30.6.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.