Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 17, 1. 4-5. 9-10. 15-22, Mt 8, 1-4

Tragédie – sprevádzajú ľudstvo. Také čo nám spôsobuje príroda a také čo si spôsobujeme navzájom.

V prvom čítaní sme počuli o tej druhej: V deviatom roku vlády kráľa Sedekiáša, v desiatom mesiaci, v desiaty deň mesiaca prišiel babylonský kráľ Nabuchodonozor osobne so všetkým svojím vojskom proti Jeruzalemu; obkľúčili ho a postavili si okolo neho opevnenie. Mesto bolo uzavreté a obohnané násypom až do jedenásteho roku kráľa Sedekiáša. Mesto bolo v riadnej karanténe! Preto nečudo, že v deviaty deň štvrtého mesiaca sa v meste rozmohol hlad a nebolo chleba pre ľud krajiny. Ťažko si predstaviť všetky tie hrôzy.

Okrem toho tu bolo množstvo zrady. Bolo veľa prebehlíkov, ktorí sa dali k okupantom. Kráľ Sedekiáš dopadol veľmi biedne, lebo všetko jeho vojsko sa rozpŕchlo a opustilo ho. nakoniec Sedekiášových synov zabil pred jeho očami a jemu vylúpil oči; spútal ho okovami a odvliekol ho do Babylonu.

To bola tragédia národa, ale i jednotlivcov. Nedá sa nespomenúť veľmi tragickú osobnosť - proroka Jeremiáša, ktorý napomínal ľud, i kráľa. Miesto toho, aby ho počúvli, dali ho do väzenia. Babylončania ho vlastne vyslobodili, ale on lamentoval nad osudom národa. Vôbec sa necítil víťazom, ani zadosťučinenie.

Evanjelium nám hovorí o osobnej tragédii malomocného. Bol vo veľmi nešťastnej karanténe v ktorej mu nik nepomáhal. Nebol ako chorí v súčasnej karanténe, kde im nosili jedlo, vodu, starali sa o nich. Žil na odľahlých miestach a hľadal niečo v odpadkoch.

Východisko pre osobnú i národnú tragédiu? Počúvanie prorokov, obrátiť sa na Ježiša. On vystrel ruku, dotkol sa ho a povedal: „Chcem, buď čistý!“ A hneď bol očistený od malomocenstva.

Podvysoká, 26.6.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.