Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 17, 3-9, Jn 8, 51-59 

„Boh sa skrýva pred človekom“ – mnohí hovoria.

Tak sa zdá, že je to pravda. Boh je akoby „skrytým Bohom“. Preto mnohí ľudia ho často s námahou hľadajú, prichádzajú k rôznym tieňom Boha a často aj k jeho karikatúram.

Aj úprimne hľadajúci ľudia nachádzali len tieň Boha. Sv. Pavol píše: Nech vás nikto nesúdi pre pokrm ani pre nápoj ani pre sviatok, novmesiac alebo soboty, lebo ony sú len tieňom budúcich vecí, no skutočnosť je Kristus. (Kol 2, 16-17)

Zjavne je to aj v Liste Hebrejom, keď píše o ľuďoch Starého zákon: No oni slúžia obrazu a tieňu nebeskej skutočnosti, ako bolo nariadené Mojžišovi, keď mal zhotoviť stánok (Hebr 8:5) ďalej: Keďže zákon je len tieň budúcich dobier, a nie vlastný obraz vecí... (Hebr 10:1)

Tieto texty poukazujú na to, že Boh sa zjavne (nie v akomsi tieni) zjavil v Ježišovi Kristovi, lebo skutočnosť je Kristus.

Lenže tu je problém. V dnešnom evanjeliu sme počuli: Na to zdvihli kamene a chceli ich hádzať do neho, ale Ježiš sa skryl a vyšiel z chrámu. Prečo? Lebo sa robil Bohom. A tak sa stalo to, na čo si človek sťažuje. Ježiš sa skryl - Boh sa skryl pred ľuďmi.

Ako mohlo k tomuto dôjsť! Lebo v kolíske ľudstva sa človek skryl pred Bohom. Poznáte ten príbeh: A potom, keď počuli hlas Pána, Boha, ktorý sa za denného vánku prechádzal po záhrade, skryl sa Adam i jeho žena pred Pánom, Bohom, medzi stromami záhrady. A sám Boh začal hľadať človeka: A zavolal Pán, Boh, Adama a povedal mu: „Kde si?“ On odpovedal: „Počul som tvoj hlas v záhrade, nuž bál som sa, lebo som nahý a preto som sa skryl.“ Gn 3, 8-10).

Takže – Boh hľadá človeka, človek sa skrýva. Keď prišiel nám podobný, chceli ho kameňovať a nakoniec ukrižovali.

Turzovka, Vršek, 2.4.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.