Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nm 24, 2-7. 15-17d, Mt 21, 23-27

Opýtajte sa politika na eutanáziu, potraty, alebo partnerské manželstva.

Niektorí (možno väčšina) začnú krútiť, zoširoka rozprávať a neporozumiete čo chcú povedať. Možno ani oni. Zahmlievajú. Lebo sú skorumpovaní a nič iné nechcú, len to, aby nestratili voličov. Chcú sa všetkým páčiť. Nič nové pod slnkom.

V prvom čítaní sme počuli ako Moabčania povolali amonského veštca Balaama, aby za odmenu preklial Izraelitov. Balaam sa na to podujal, lenže Boží duch mu v tom zabránil. Dokonca cez oslicu, ktorá sa zasekla a nechcela ísť ďalej. Balaam napokon odmietol prekliať Izraelitov, aj keby dostal za dom zlata a striebra. Nerozumná oslica ho zachránila od korupcie. Odvtedy sa traduje: Oslica bola múdrejšia ako veštec. Ako by sme uvítali takú oslicu!

Nakoniec Balaam, ako sme počuli v prvom čítaní predniesol požehnanie, vlastne proroctvo: Vidím ho, ale nie teraz, hľadím na neho, no nie zblízka. Hviezda vychádza z Jakuba, žezlo sa dvíha z Izraela.“ To sa splnilo na Ježišovi, Mesiášovi.

Mesiáš prišiel, proroctvo sa teda splnilo, ale vlastní ho neprijali. Vtedajší politici sa správali ako som napísal v úvode. Na otázku Ježišovu odkiaľ bol Jánov krst? Z neba, či od ľudí?“ Odpovedali...: „Nevieme.“ Uvažovali: „Ak povieme: ‚Z neba,‘ povie nám: ‚Prečo ste mu teda neuverili?‘ Ale ak povieme: ‚Od ľudí,‘ máme sa čo obávať zástupu, lebo Jána pokladajú všetci za proroka. Možno ako dnešní filozofi všelijako krútili a vymýšľali, ale na to nemal evanjelista toľko papiera, aby to zachytil.

Ježiš preto hovoril apoštolom i nám: Ale vaša reč nech je 'áno - áno,' 'nie - nie.' Čo je navyše, pochádza od Zlého (Mt 5,37).

Turzovka, 16.12.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.