Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Tim. 4, 12-16, Lk 7, 36-50

Stretávame sa denne s vecami, ktoré sú pre nás samozrejmé:

Vyjde slnko (alebo bude aspoň svetlo), večer bude tma, pôjde autobus, zapnete vypínač a svieti svetlo...

Pred chvíľou ste vstali, lebo sa číta evanjelium – aby ste dali úctu Božiemu slovu, sadli a očakávate kázeň. Tých obvyklých veci je až-až.

Uvedomujeme si, že takých samozrejmosti je množstvo – od dýchania až po skutočnosť, že vec padá na zem, bije srdce...

Niekedy sa však samozrejmosť neuskutoční. Napríklad zapneme vypínač a svetlo nejde. Aj to sa stáva – vypáli sa žiarovka, niet prúdu...

Horšie je to ak nás sklame taká samozrejmosť akou je dýchanie – „vyrazí“ nám dych. Ešte horšie ak je to posledný výdych... Srdce, ktoré samozrejme bije, prestane.

Nejdem dnes hovoriť o tragických sekoch samozrejmosti. Ale o takých, ktoré narúšal Pán Ježiš. Tých bolo veľa a také, že skončil tragicky - z ľudského pohľadu.

Pozrime sa na samozrejmosti a „nesamozrejmosti“ v dnešnom evanjeliu.

Ktorýsi farizej pozval Ježiša, aby s ním jedol – to bolo samozrejmosťou, bola to aj určitá prestíž. On vošiel do farizejovho domu a sadol si k stolu. Tu niečo chýbalo ako čítame ďalej. Hostiteľ neurobil čo vtedy bolo samozrejmosťou: Nedal mu vodu na nohy. Nepobozkal ho. Hlavu mu olejom nepomazal.

Prečo? Lebo farizej ho nepozval úprimne. Chcel zisťovať čo je zač, neurobil ani základne zvyklosti hostiteľa.

Z rámca zvyklosti sa vynímala i žena – hriešnica. Prišla nepozvaná a čo robila! Narušila celú spoločnosť.

Prečo? Lebo si bola vedomá svojich hriechov, chcela sa ich zbaviť a bola za odpustenie veľmi vďačná.

My sme si zvykli, nielen na veci v úvode spomínané, ale aj na tie duchovné. Za samozrejme považujeme odpustenie, domnievame sa, že nám odpúšťa malé veci. Potom málo prejavujeme Pánovi vďačnosť a málo robíme veci nesamozrejmých – tých čo vychádzajú z viery, nášho postoja k Ježišovi.

K čomu by nás mala viesť dnešná duchovná obnova? Nerobiť so samozrejmosťou, alebo nie len podľa nej. Robiť podľa viery znamená robiť aj nie samozrejmé veci. A denne sa pýtať: Urobil som niečo preto, že som veriaci?

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 19.9.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.