Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Apoštolka apoštolov

Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí uverejnila na výslovné želanie Svätého Otca Františka nový dekrét, vydaný 3. júna 2016, na slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, ktorým bolo slávenie svätej Márie Magdalény, v súčasnosti záväzná spomienka, povýšené vo Všeobecnom rímskom kalendári na stupeň sviatku.

Toto rozhodnutie zapadá do aktuálneho cirkevného kontextu, ktorý si žiada hlbšie sa zamýšľať nad dôstojnosťou ženy, novou evanjelizáciou a veľkosťou tajomstva Božieho milosrdenstva. Bol to svätý Ján Pavol II., ktorý venoval veľkú pozornosť nielen dôležitosti žien v poslaní Krista a Cirkvi, ale aj, a s osobitným dôrazom, osobitnej úlohe Márie z Magdaly ako prvej svedkyni, ktorá videla Zmŕtvychvstalého, a prvej ohlasovateľke, ktorá oznámila apoštolom zmŕtvychvstanie Pána (porov. Mulieris dignitatem, č. 16). Táto dôležitosť pokračuje dnes v Cirkvi (čo dokazuje to aktuálna snaha o novú evanjelizáciu), ktorá chce prijať, bez akéhokoľvek rozlišovania, mužov a ženy akejkoľvek rasy, ľudu, jazyka a národu (porov. Zjv 5,9), aby im ohlasovala dobrú zvesť evanjelia Ježiša Krista, sprevádzala ich na pozemskej púti a ponúkla im zázrak Božej spásy. Svätá Mária Magdaléna je príkladom pravej a autentickej evanjelizátorky, čiže evanjelistky (ohlasovateľky evanjelia), ktorá oznamuje hlavnú radostnú zvesť Veľkej noci (porov. kolekta dňa 22. júla a nová prefácia).

         Svätý Otec František prijal toto rozhodnutie práve v kontexte Jubilea milosrdenstva, aby naznačil relevantnosť tejto ženy, ktorá preukázala veľkú lásku ku Kristovi a bola Kristom tak milovaná, ako to potvrdzujú vo svojich zmienkach Rabanus Maurus („dilectrix Christi et a Christo plurimum dilecta“: De vita beatae Mariae Magdalenae, Prologus) a svätý Anzelm z Canterbury („electa dilectrix et dilecta electrix Dei“: Oratio LXXIII ad sanctam Mariam Magdalenam). Je isté, že cirkevná tradícia na Západe, predovšetkým po sv. Gregorovi Veľkom, identifikuje v osobe Márie z Magdaly ženu, ktorá vyliala voňavý olej v dome farizeja Šimona a zároveň sestru Lazára a Marty. Táto interpretácia pokračovala a mala vplyv na západných cirkevných autorov, na kresťanské umenie a na liturgické texty vzťahujúce sa na túto sväticu. Bollandisti detailne skúmali problém identifikácie týchto troch žien a pripravili cestu liturgickej reforme Rímskeho kalendára. Po liturgickej reforme sa texty Rímskeho misála, Liturgie hodín a Rímskeho martyrológia vzťahujú na Máriu z Magdaly. Je isté, že Mária Magdaléna patrila k skupine Ježišových učeníkov, nasledovala ho až pod kríž a v záhrade, kde sa nachádzal hrob, bola prvým svedkom Božieho milosrdenstva – „testis divinae misericordiae“ (Gregor Veľký, XL Hom. In Evangelia, lib. II, Hom. 25,10). Jánovo evanjelium hovorí, že Mária Magdaléna plakala, lebo nenašla Pánovo telo (porov. Jn 20,11); a Ježiš jej prejavil milosrdenstvo, keď sa jej dal poznať ako Majster a premenil jej slzy na veľkonočnú radosť.

         Chcem využiť túto príležitosť, aby som poukázal na dve myšlienky spojené s biblickými a liturgickými textami nového sviatku, ktoré nám môžu pomôcť lepšie pochopiť dôležitosť tejto svätej ženy pre dnešnú dobu.

         Na jednej strane má česť byť prvým svedkom („prima testis“) Pánovho zmŕtvychvstania (Hymnus, Ad Laudes matutinas), prvou, ktorá videla prázdny hrob a prvou, čo počula pravdu o jeho zmŕtvychvstaní. Kristus má osobitný pohľad a milosrdenstvo pre túto ženu, ktorá prejavuje svoju lásku voči nemu, keď ho hľadá v záhrade s úzkosťou a bolesťou, so slzami pokory („lacrimas humilitatis“), ako hovorí sv. Anzelm v citovanej modlitbe. V tomto smere chcem poukázať na kontrast medzi dvomi ženami prítomnými v záhrade raja a v záhrade zmŕtvychvstania. Prvá rozšírila smrť tam, kde bol život; druhá ohlásila Život z hrobu, ktorý je miestom smrti. Poukazuje na to sám Gregor Veľký: „Quia paradiso mulier viro propinavit mortem, a sepulcro mulier viris annuntiat vitam“ (XL Hom. In Evangelia, lib. II, Hom. 25). Navyše práve v záhrade vzkriesenia hovorí Pán Márii Magdaléne: „Noli me tangere.“ Ide o výzvu adresovanú nielen Márii, ale aj celej Cirkvi, aby vstúpila do skúsenosti viery, ktorá prekonáva materialistické predpoklady a ľudské pochopenie božieho tajomstva. Ide o cirkevný prínos! Je to dobrá lekcia pre každého Ježišovho učeníka: nehľadať ľudské istoty a slávu tohto sveta, ale vieru v Krista živého a zmŕtvychvstalého!

         Práve preto, že bola očitým svedkom zmŕtvychvstalého Krista, bola na druhej strane i prvou, ktorá o ňom vydala svedectvo pred apoštolmi. Plní príkaz Zmŕtvychvstalého: „Choď k mojim bratom a povedz im ... Mária Magdaléna išla a zvestovala učeníkom: „Videla som Pána,“ a že jej toto povedal.“ (Jn 20,17-18) Týmto spôsobom sa ona stáva, ako to už bolo poznamenané, evanjelistom, čiže poslom, ktorý ohlasuje dobrú zvesť o Pánovom zmŕtvychvstaní; alebo ako hovorili Rabanus Maurus a sv. Tomáš Akvinský - „apoštolkou apoštolov“ („apostolorum apostola“), lebo ohlasuje apoštolom to, čo následne oni zvestujú celému svetu (porov. Rabanus Maurus, De vita beatae Mariae Magdalenae, c. XXVII; sv. Tomáš Akvinský, In Ioannem Evangelistam Expositio, c. XX, L. III, 6). Anjelský učiteľ správne používa tento termín, keď ho vzťahuje na Máriu Magdalénu: ona je svedkom Krista Zmŕtvychvstalého a ohlasuje zvesť o zmŕtvychvstaní Pána ako ostatní apoštoli. Preto je správne, aby liturgická oslava tejto ženy mala spomínaný stupeň sviatku, ako ho majú vo Všeobecnom rímskom kalendári apoštoli, čím sa zároveň zdôrazní osobitné poslanie tejto ženy, ktorá je príkladom a vzorom pre každú ženu v Cirkvi.

+ Arthur Roche,

Arcibiskup Sekretár Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.