Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 12,37-42, Mt 12,14-21

Protiklady sa priťahujú – hovorí sa.

Je to dosť možné. Ale aj ničia.

Farizeji vyšli von a radili sa o Ježišovi, ako ho zahubiť. Prečo? Lebo boli vo veľkom protiklade. Farizejom ide o vonkajšok. Bolo to hľadanie svojej slávy, popularity. Vyžívali sa vo vonkajších okázalých skutkoch.

Ježiš? Evanjelista píše, že sa na ňom splnilo Izaiášovo proroctvo: Hľa, môj služobník, ktorého som si vyvolil, môj miláčik, v ktorom mám zaľúbenie. Vložím na neho svojho Ducha a oznámi právo národom. Nebude sa škriepiť, nebude kričať, nik nebude počuť na ulici jeho hlas. Aj to plní. Vyhne sa farizejom a preto odtiaľ odišiel. Nechce nikoho zahubiť uzdravuje, dáva život. Nalomenú trsť nedolomí, hasnúci knôtik nedohasí....

Ostáva tu však stále oboje – ako voda a oheň, slnko a ľad. Je tu problém dobra a zla. Čo sa tu dá robiť? Ako pomôcť dobru? Asi tou Ježišovou dobrotou ako to predpovedal Izaiáš.

Všimli sme si? Ježiš s nikým nebojuje, ani nikoho nelanári. Nebojuje proti farizejom. Pomáha im k pravde – aj tvrdými slovami, ale keď ostávajú vo svojom blude ide ďalej. Na ceste pomáha, uzdravuje. Nechce provokovať farizejov a uzdraveným preto pohrozil, aby ho neprezradili. Ježiš ani nikoho nelanári. Dáva slobodu.

Po pláži matka s dieťaťom, ktoré je smutné, lebo je samo a priatelia idú inam. Matka to vidí, zoberie do rúk piesok a povie: Ak zovrieš dlaň tak sa ti piesok rozsype. Ostane v nej málo. Musíš ju nechať otvorenú. Priateľov možno získať a udržať iba voľnosťou a dôverou. Takt si získava Ježiš svojich nasledovníkov. 

Protiklady sa priťahujú, ale iba v láske.

Turzovka, 20.7.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.