Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 22, 1-19, Mt 9, 1-8

Pred každou skúškou má človek obavu ako dopadne.

A tie životné skúšky máme všetci. Najťažšia je tá prvá, ktorú si ani neuvedomujeme – či nepamätáme. Bol to prvý nádych človiečika, keď opúšťa bezpečie matkinho tela. Potom skúška prvých krokov. S bázňou a chvením zasadá za zelený stôl pred maturitnú komisiu. S neistotou prichádza do nového zamestnania.

Dnes sme počuli v prvom čítaní: Boh skúšal Abraháma. Nezabúdajme, že tá skúška nebola samoúčelná. Boh vedel, ako dopadne. Skúška bola pre Abraháma, pre jeho syna Izáka, pre jeho národ i pre nás!

V čom pre Abraháma?

 – aby sa sám presvedčil o tom, že je schopný dať Bohu všetko. A že Bohu sa nemusí báť dať všetko, že Boh mu to odmení, že človeka dostane z každej ťažkosti. Boh mu nič nezoberie, ale obdarí ho. Abraháma chce poučiť, že nemôže zbožšťovať Izáka! Nemôže robiť všetko pre Izáka a zanedbávať ostatných. Izák nemôže byť centrom jeho života.

V čom pre Izáka?

- Izák si uvedomil, že Boh musí byť prvý aj v jeho živote! Nemôže byť rozmaznaný jedináčik! Boh ho pred tým uchránil.

V čom pre starozákonný ľud?

- Boh chce život. Nechce smrť človeka. Nechce ľudské obete, ktoré boli v tom čase rozšírené medzi pohanmi. Boh nechce pohanské orgie bôžikom.

V čom pre nás?

- V tom čo Abraháma, izáka a ľud. Prečítajme si to opäť a uvažujme.

Snáď ešte môžeme dodať: Ak nás Boh vedie ťažkosťami, ktoré voláme aj skúškou, nie je to „rozmar Boží“. Boh nás chce niečomu naučiť, k niečomu priviesť. Navyše mnoho z toho nie je to vôľa Boha, skôr dopustene Božie. To znamená, Boh pripusti zneužitie slobodnej vôle našej i iných, čo prináša hrozné tragédie do života. Náš život, dianie na našej planéte, je poznačené dedičným hriechom a jeho následkami.

Preto sa najskôr my sami potrebujeme vymaniť spod hriechu. Preto aj nám zaznelo: „Dúfaj, synu, odpúšťajú sa ti hriechy.“ Uzdravuje nás a hovorí: Vstaň a choď! Rovnako ako zaznelo Abrahámovi: Nevzťahuj svoju ruku na chlapca a neublíž mu! Nič radostnejšie v tej chvíli nemohol počuť.

Boh nás nechce trápiť. Za nás všetko trápenie zobral jeho Syn, keď sa obetoval za nás. Boh ušetril Abrahámovho syna, ale nie vlastného! To svedčí o jeho láske k nám. Preto môžeme z každej skúšky vyjsť víťazne!

Podvysoká, 4.7.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.