Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 18, 9-18, Jn 16,20-23a

O smútku som hovoril v predchádzajúcich rokoch v tento deň.

Viď linky dole. Rovnako o potrebe klásť otázky. Hovorme dnes o radosti. Presnejšie o jej pomere k zármutku. Napadlo mi siahnuť po útlej knižočke od Kahlila Gibrana, Prorok.. Neuveríte, ale mám ju ako „klepanicu“. V minulosti sa knihy, ktoré nebolo dostať sa odpisovali na písacích strojoch. Pre tých, ktorí ju poznajú, kratučké vysvetlenie. Prorok má odplávať, zhromaždia sa ľudia, aby ho počúvali a lúčili sa s nim. Vyzývajú ho, aby im hovoril na rôzne témy. A to už citujem:

Potom povedala jedna žena: Hovor nám o radosti a zármutku.

A on odpovedal: Vaša radosť je odhalený smútok. A tá istá studňa, z ktorej pramení váš smiech, bola často naplnená vašimi slzami. Akože ináč by to mohlo byť? Čím hlbšie sa do vášho bytia zarýva zármutok, tým viacej môže byť vo vás radosti. Či vari čaša z ktorej pijete víno, nie je tá istá, čo bola vypálená v peci hrnčiarskej? A či lutna, ktorá potešuje ducha vášho, nie je kus dreva vyhĺbeného ostrím nožov? Keď ste veselí, pozrite hlboko do svojich sŕdc a uvidíte, že to isté, čo vám spôsobilo zármutok, pôsobí vám i radosť. A keď ste zarmútená, opäť pozrite do svoji sŕdc a uvidíte, že plačete nad tým, čo bolo vašou radosťou. Niektorí z vás hovoria: „Radosť je väčšia než zármutok“ a iní zas hovoria“ Nie, zármutok je väčší.“ Ale ja vám hovorím, že sú neoddeliteľné. Spolu prichádzajú, a keď jeden z nich sedí s vami pri stole, druhí spí na vašej posteli.

Hovorím vám, ste ako váhy, na jednej máte radosť a na druhej zármutok. Len keď ste prázdni, vaše misky s nehýbu a stojíte vyvážení. Keď vás strážca pokladu vyberie, aby odmeral svoje zlato a striebro, vtedy musí váš radosť, alebo zármutok stúpať, alebo klesať.

Ako nám to dnes povedal “Strážca pokladu“?: Aj vy ste teraz smutní; ale zasa vás uvidím a vaše srdce sa bude radovať. A vašu radosť vám nik nevezme.

A o spoločnom pramení slz i smiechu to povedal takto: Keď žena rodí, je skľúčená, lebo prišla jej hodina. No len čo porodí dieťa, už nemyslí na bolesti pre radosť, že prišiel na svet človek.

Turzovka, 31.5.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.