Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nm 21, 4-9, Jn 8, 21-30 

Na jar, viac ako v inom ročnom období, badáme silu života.

Stromy, tráva, kvety, napriek nočným mrazíkom, pučia. Vtáci trilkujú svoje svadobné piesne. Jednoducho riava života. U ľudí pritom často vidíme slabú chuť do života. A nie je to len jarná únava. Nechce sa im žiť. Mnohí sú unudení, trpia depresiami. Zaujímavé, že tento pocit nie je tak u ľudí v krajinách, ktoré neskutočne trpia, ani u ľudí v ťažkých životných situáciách. Skôr je to fenomén civilizovaných krajín a ľudí, ktorí sa priam utápajú v luxuse. Presviedčajú nás o tom výskumy verejnej mienky o pocite šťastia. Zaostalé a rozvojové krajiny sú ďaleko pred Európou.

Aj samovraždy sa vyskytujú iba u človeka. V roku 2015 bolo v EU 56 200 samovrážd. Slovensko je na 7. mieste Česko na 12.

---------------

Ako je to u zvierat? Samovraždy veľrýb sa už vysvetlili. Na svedomí to majú armádne sonare. Unikajú pred nimi. Neuveriteľne hlasné zvuky (190 decibelov) spôsobujú týmto živočíchom, že sa im dostávajú do krvi bublinky dusíka, čo následne spôsobuje krvácanie vnútorných orgánov a následne ich trvalé poškodenie.

Za posledných päťdesiat rokov sa Starý kamenný most Overtoun v škótskej dedinke Milton tu desiatky psov pokúsilo spáchať samovraždu. Vedec David Sands, ktorý už dlhé roky skúma psie správanie, tvrdí, že príčinou samovrážd je lovecký inštinkt, pretože na tomto tajomnom mieste sa nachádza veľa norí myší a iných drobných lesných zvierat. „Vzhľadom k tomu, že väčšina štvornohých samovrahov patrila k loveckým plemenám, nazdávam sa, že na moste zacítili intenzívnu vôňu koristi a najkratšou cestou sa vydali za ňou,“ hovorí Sands a dodáva, že pes v danej chvíli vidí len malý múrik a neuvedomuje si, že za ním môže byť smrtiaca priepasť.

Vo Švajčiarsku v oblasti Valais stádo kráv skočilo z päťdesiatmetrového útesu. Dvanásť z nich zahynulo bezprostredne po páde. Je to v štádiu skúmania.

-----------

V prvom čítaní sme počuli: Ľud začal chabnúť na ceste. Reptal proti Bohu i Mojžišovi: „Prečo ste nás vyviedli z Egypta? Aby sme umreli na púšti? Niet chleba, niet vody! A tento biedny pokrm sa nám už protiví.“ A to na prvý pohľad nepotvrdzuje v úvode popísanú „dravosť života“. Oni však nereptali preto, že žijú, ale reptali proti vodcom, lebo boli v ohrození života, nechceli zahynúť. Možno je tu na mieste modlitba starozákonného pisateľa knihy Prísloví: Nedávaj mi ani chudobu, ani bohatstvo, udeľ mi (vždy iba toľko, koľko) potrebujem na živobytie (Pris 30,8).

Či máme pocit šťastia, alebo sa vlečieme životom, práve prežívaný vrcholiaci pôst, nás môže naladiť k niečomu radostnejšiemu. Starozákonný človek bol zachránený na príhovor Mojžiša, ktorý urobil medeného hada a postavil ho ako znamenie. A keď naň pohryzení pozreli, ozdraveli. Ozdraveli pre tento život, lebo Ježiš nám ešte neotvoril cestu k Nebeskému otcovi. Platilo jeho: Kam ja idem, tam vy prísť nemôžete.

Mojžiš je symbolom Ježiša Krista. Vyzdvihnutý Ježiš sa stal znamením pre nás, aby sme spoznali, že On Je. On je záchrancom pre život – stály nekončiaci. Pre život kde zotrie každú slzu z našich oči. Kde bude neustále „jarná riava života“.

Turzovka, 9.4.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.