Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kor 6, 1-11, Lk 6, 12-19

Aj keď zvykneme pozerať na ľudí a udalosti dosť skepticky a veľmi kriticky, niekedy idealizujeme.

V našej histórii zvykneme idealizovať napríklad Jánošíka, SNP a mnohé ďalšie osoby a udalosti. Jeden sociológ sa vyjadril, že ospevovanie zbojníka už mnohým mladíkom pokazilo život.

Ružovými okuliarmi pozeráme na i prvotnú Cirkev. Vedú nás k tomu napríklad citát zo Skutkov apoštolov: Množstvo veriacich malo jedno srdce a jednu dušu. A nik z nich nehovoril, že niečo z toho, čo mal, je jeho, ale všetko mali spoločné (Sk 4,32). O tomto spoločenstve sa dalo povedať z pohľadu pohanov: Pozrite ako sa milujú. Nie všetko však bolo také ideálne. Včera sme boli prekvapení, keď sme v prvom čítaní počuli, ako sa apoštol Pavol rozhorčuje: počuť aj o smilstve medzi vami, a o takom smilstve, o akom ani medzi pohanmi nepočuť, aby mal niekto manželku svojho otca. A vy sa ešte vystatujete namiesto toho, aby ste radšej žialili a vylúčili spomedzi seba toho, čo sa dopustil takého činu! Na základe toho apoštol vyhlasuje prvú exkomunikáciu – vylučuje previnilca zo spoločenstva Korintskej cirkvi.

Rovnako pranieruje nedostatok tohto spoločenstva i v dnešnom pokračovaní: Bratiakto z vás sa odváži, keď má s iným spor, súdiť sa pred nespravodlivými, a nie pred svätými?! ... Na vaše zahanbenie to hovorím... Už vôbec to je u vás chyba, že sa súdite medzi sebou. Prečo radšej nestrpíte krivdu? Prečo radšej neznesiete škodu? Ale vy krivdíte a škodíte, a to bratom!

Tento text nám skladá ružové okuliare z oči. Prečo to píšem? Nie preto, aby sme zľahostajneli a hovorili si: Už v prvotnej Cirkvi to bolo všelijaké! Preto toto spomínam, aby:

- sme i uvedomili, že aj prvotná cirkev mala problémy a riešila ich. A vyriešila; ináč by evanjelium zapadlo.

- nás neviedlo k depresii, keď počúvame s akými problémami sa dnes borí Cirkev (pedofília u kňazov, odpad mnohých kresťanov, život kresťanov (aspoň tak sa volajú) bez sviatosti, nedostatok povolaní...)

Nemusíme byť ani pesimisti, ani optimisti. Nič neidealizujme! Buďme realisti! Kresťanský realizmus je v tom, že aj my, tak ako apoštoli sme povolaní k šíreniu evanjelia. A snažme sa všemožne a rôznymi spôsobmi "dotýkať Pána", lebo z neho vychádza sila (dnešné evanjelium).

Turzovka, 11.9.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.