Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kor 1, 26-31, Mt 25, 14-30 

Pamätáte na včerajšie podobenstvo.

Nemúdre panny neurobili nič zlé, a predsa im Ženích povedal: Nepoznám vás. No, nedá sa povedať, že neurobili nič zlé. Nesplnili úlohu, zanedbali dobro. Vyznávame to v prvom akte pokánia na začiatku sv. omše. Len si to málo pripomíname pri večernom spytovaní svedomia a pred spoveďou.To nám zdôrazňuje Pán Ježiš svojim podobenstvom aj dnes. Sluha s jedným talentom nerozkradol peniaze svojho pána, ale nič s nimi neurobil. Práve to bola jeho chyba. Jeho pán mu povedal: ‚Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi. Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov.

Dokonca ho pán potrestal. Podobenstvo končí slovami: A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami.‘“

Domnievam sa, že aplikácia podobenstva do života je jasná. Teoreticky. Prakticky je to náročnejšie. Svätci nemali problémy s dodržiavaním prikázaní. Zdá sa, že to bolo u nich samozrejme. Prečo sa napriek tomu cítili nehodnými? Lebo boli vo vyššom poschodí duchovného života – vzťahu k Bohu a kládli dôraz na to, aby nezanedbávali dobro. Aj keď toho urobili neskutočne veľa, boli si vedomí, že majú robiť viac. Nechceli zakopať talenty.

Turzovka, 1.9.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.