Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Am 8, 4-6. 9-12, Mt 9,9-13

Veľkosť človeka.

V čom je? A nehovorte, že nechcete byť veľkí, niečo znamenať. V čom môže a má byť veľkosť človeka?

Zachytil som reláciu Trochu inak s Adelou Banášovou v SND. Keďže mala hosťa, ktorého trochu poznám a mali hovoriť o duchovných veciach, pozeral som to. Moderátorka predstavila hosťa a pochválila ho ako je vkusne oblečený. On sa postavil a zapózoval. Pre mňa to bolo trápne. Očakával som niečo iné ako hovorenie o tom odkiaľ má také tričko... Asi videli veľkosť v niečom inom.

V prvom čítaní sme počuli ako sociálny prorok Amos kritizuje tých čo hľadali svoju veľkosť a šťastie v nekalom obchodovaní - zmenšovali mieru, zvyšovali ceny a používali falošné váhy... A to preto aby zbohatli a mohli kupovať úbohých za peniaze a bedára za pár sandálov a predať aj smeti z obilia.

Prorok poukazuje na iné hodnoty, ktoré budú chýbať. Píše: Hľa, prídu dni, hovorí Pán, keď pošlem hlad na krajinu; nie hlad po chlebe ani smäd po vode, ale po slove Pánovom.“ Putovať budú od mora k moru, budú chodiť od severu až na východ, čo budú hľadať Pánovo slovo, ale nenájdu.

Boh sa predsa zmiloval nad ľudstvom a poslal svojho Syna a ukázalo sa, že niektorí bohatí majú prorokom spomínaný hlad. A tak sa stalo. Ježiš videl na mýtnici sedieť človeka menom Matúša a povedal mu: „Poď za mnou!“ On vstal a išiel za ním. A dokonca urobil hostinu. Našiel inú veľkosť a sebarealizáciu ako je hromadenie bohatstva. Mal hlad a smäd po Pánovom slove.

Včera sme mali Slávnosť Cyrila a Metoda. Odišli z krajiny kde mali chrámy zlatom sa trblietajúce, mali svoje postavenie a predsa prišli na Veľkú Moravu. Porovnajte napríklad veľkolepú Hagiu Sofiu s malými rotundami na Veľkej Morave. Metod bol miestodržiteľom veľkej provincie, Cyril filozofom, obaja s veľkými možnosťami. Predstavte si, žeby Cyril a Metod ostali v Carihrade Keby robili „svetskú kariéru“ a žili v luxuse, boli by takí veľkí a tak oslavovaní? Stali sa veľkí a slávni, lebo to ani nehľadali!

Áno, chceme byť veľkí, niečo znamenať. Pouvažujme v čom a prečo!

Turzovka, 6.7.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.