Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Zach 8, 20-23, Lk 9, 51-56

Podmanené národy zvykli prijímať bohov víťazov.

Víťazné národy si zas zobrali božstva podmanených národov, a tým naznačili, že ich modly sú silnejšie.

Videli sme to keď Filištínci ukoristili  archu, dali ju k svojej modle Dagonovi (1 Sam 5-6). Aj starozákonný ľud veľmi ochotne prijímal modly víťazných národov (nielen Dagona, ale aj Aštartu, Molocha, i víťazných Rimanov (pozri knihu Machabejcov). Dokonca aj múdry Šalamún s manželkami prijímal aj ich modly.

Preto Sväté písmo hovorí s obdivom o Danielovi a jeho spoločníkoch, ktorí odolali v Babylonskom zajatí a obdivujeme napr. bl. Titusa Zemana a jemu podobných, ktorí odolali v totalite. V dnešnom prvom čítaní sme počuli proroka Zachariáša hovoriť o mesiášskych časoch, keď izraeliti budú verní Bohu a budú k nemu privádzať i cudzincov. V tých dňoch desať ľudí zo všetkých národov rozličných jazykov chytí judejského muža za okraj rúcha a povie: „Pôjdeme s vami, lebo sme počuli, že s vami je Boh.“

Stalo sa to? Stalo a možno povedať, že doslova. Veď už za čias sv. Pavla na jedného Izraelitu, ktorý sa stal kresťanom pripadlo minimálne 10 pohanov z rozličných národov. Samotný Pavol priviedol do Cirkvi nie 10 pohanov, ale... No, kto by sa odvážil odhadnúť počet.

Spontánne prichádzame k otázke: Ako je to so mnou? Privádzam iných k Ježišovi? Alebo sa pridávam k víťazom  - ich modlám. Pred rokmi sa mnohí kresťania pridali k modle, ktorá sa volala „kariéra“. Pridávali sa ku kosáku a kladivu, aby šli po víťaznej vlne. Vidíte – nič nové pod slnkom.

Aké modly víťazia teraz? Pôžitkárstvo, sláva, peniaze. Nehovoria mnohí: Ja chodím do kostola, modlím sa, a... A opúšťajú Boha a idú za modlami, lebo sa im zdá, že tie víťazia.

Čo robiť, aby sa nás chytili za okraj rúcha a povedali: „Pôjdeme s vami“? Pán Ježiš pokarhal Jakuba a Jána a dal im príklad správneho postoja. Nepreklínajte, buďte mierni, odpúšťajúci. Keď sa Jakub a Ján takí stali, potom za nimi išli z mnohých národov, ktorým hlásali evanjelium.

Ak sa my zbavíme modiel dneška – spomínanej požívačnosti, hedonizmu, ostrých lakťov, budeme príkladom pre iných a priblížime im Ježiša.  

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 3.10.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.