Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jn  11, 19 – 27

Dobre vieme, aké dôležité je v živote človeka dospievanie, teda vek od 12 do 16 rokov.

Pedagógovia tomuto obdobiu hovoria ťažké roky a my ich poznáme ako obdobie puberty. Väčšina z nás týmto obdobím už prešla a máme s tým skúsenosť. Ťažkosti v tomto období začínajú preto, že sa začína postupne strácať prostá detská istota konania. Malé deti totiž nemajú veľké problémy a ani sa tak netrápia keď si rozbijú koleno, plačú, avšak plač za chvíľu prestane, pretože prestane aj bolesť a budúcnosť je naďalej priamočiara, bezpečná, garantovaná láskou a blízkosťou rodičov. Puberta sa však začína snením. Začne sa otvárať duševný obzor do veľkých diaľok, rodia sa veľké túžby a želania. Čím všetkým sme len chceli byť v čase dospievania?! 14 ročný chlapec sa nestará o to, že nemôže byť leteckým dôstojníkom, astronautom, vedcom, básnikom, podnikateľom, kňazom. Ideálov je mnoho a všetky sa berú vážne – avšak medzitým život zostáva vo svojich starých stiesnených chodníčkoch. Plač dospievajúceho dievčaťa, alebo mladíka preto už nie je z rozbitého kolena, ale je to plač srdca, ktoré stráca nádej, že sa mu splní, po čom tak veľmi túži, po čom tak veľmi sníva. V rozporoch sa žiť nedá a charakter budúceho človeka sa vytvára podľa toho, ako kto dokázal prekonať rozpor medzi skutočnosťou sveta, bežnou realitou a túžbou svojho srdca.

Marta z dnešného evanjelia túto krízu predkladá Kristovi slovami: „Keby si bol býval tu, môj brat by nebol umrel. Ale aj teraz viem, že o čokoľvek poprosíš Boha, Boh ti to dá.“ Marta silne vyjadrila svoju nádej, svoju dôveru, že tie najhlbšie túžby jej srdca môže Boh uspokojiť. A Pán podporil túto jej nádej: „Tvoj brat vstane!“ odpovedal jej Kristus. „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, bude žiť aj keď umrie A nik, kto žije a verí vo mňa, neumrie naveky. Veríš tomu?“

Nádej patrí k nášmu najhlbšiemu určeniu vnútra človeka. Je to nesmierne viac, ako púhy pocit človeka. Tvorí zmysel nášho života a ak nádej – a najmä tá eschatologická – človeku chýba, je dôstojnosť človeka vážne poškodená a záhady života a smrti, viny a bolesti zostávajú bez riešenia a potom ľudia upadajú do zúfalstva a beznádeje.

B. Pascal píše: „To je radostný pocit, že sme v loďke búrkou zmietanej, keď sme si istí, že sa nepotopí.“ Nádejou bol naplnený Abrahám keď opúšťal rodný Ur: „On proti nádeji v nádeji uveril...“ (Rim 4, 18) napíše raz o ňom sv. Pavol. A skutočne. Ani utrpenie, ani súženie, ani kríza nemôže natrvalo z duše kresťana vytrhnúť pravú nádej. „Naša nádej je pevná“ (2 Kor 1,6) Preto môžeme na základe skúseností toľkých svätých a aj dnešnej svätice – sv. Marty povedať: Neuhýbaj sa pred utrpením, ale vstúp doň a objav v ňom tajomstvo prítomnosti vzkrieseného Ježiša. A neodvracaj sa od svojej vlastnej bolesti, hnevu, porušenosti, osamelosti a prázdnoty. Naopak – zostúp po stupňoch svojho bytia až kým neobjavíš ako semeno zasiate v poranenej zemi tvojej vlastnej porušenosti – Ježišovu prítomnosť. Svetlo, ktoré svieti v temnotách (por. Jn 1, 5).

Naša nádej sa živí predovšetkým modlitbou a zvlášť modlitbou Otčenáš. V nej je vyjadrené všetko po čom človek túži a aj v čo môže len dúfať. Túžba po dôvernej blízkosti milujúceho Otca, nádej v budúcnosť v Božom kráľovstve, v každodenný chlieb i naplnenie pokojom zo zmierenia s druhými so sebou samým ale najmä radosť z prijatia za Božie dieťa, ktoré napriek poudieraným kolenám prestáva plakať nad rozbitým kolenom. A tak keď sa dnes budeme modliť túto modlitbu, modlime sa ju s obzvlášť veľkou dôverou a nádejou. Amen.

Marek Iskra 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.